Tri faze v razcvetu Ženske

To česar se dolgo časa nisem zavedala, ko sem raziskovala razcvet zenske, so tri faze rasti, širjenja, ki vodijo v razcvet iz popka v cvet. Pot preobrazbe po kateri hodi čisto vsaka zenska ima tri prepoznavne faze skozi katere potuje čisto vsaka. In tega procesa evolucije ne moreš preskočiti ali ga zaigrati, izkusiti ga je potrebno v celoti, kar nam običajno ni niti malo všeč.

Ko govorimo o medsebojnih odnosih, partnerskih odnosih, te tri faze lahko prepoznamo zelo konkretno. V prvi fazi ženske iščemo pozornost in ljubezen, negovanje, ki ga naš cvet potrebuje zunaj sebe. V tej fazi ženska išče čustveno podporo zunaj sebe. Išče nekoga, ki bo poskrbel za njen cvet in ki bo z neko ‘čarovnijo’ poskrbel za vse njene potrebe.  In včasih je prav divje opazovati samo sebe, kaj vse smo pripravljene narediti za pozornost ljubljene osebe. Ženske smo mojstrice v prilagajanju, ugajanju in ustrezanju in v tej fazi smo za pozornost in ljubezen pripravljene narediti čisto vse. V zameno za pozornost in ljubezen se razprodamo. Razprodamo svoje talente, darove, to kar nam je najbolj dragoceno. In tega kaj potrebujemo običajno ne povemo na glas, saj je vendar samo po sebi umevno kakšna so pričakovanja. V tej fazi največkrat popolnoma izgubimo stik s sabo, s svojimi potrebami, željami in hrepenenji in se največkrat znajdemo globoko v zanikanju sebe, ugajanju drugemu, kar vodi v neizogibno prebujenje iz iluzije.

Ko se tovrstno prebujenje zgodi, je slika običajno vse prej kot lepa. Po mojem opazovanju ženske narave se čustveno prebujenje zenske zgodi nekje med 28 in 35 letom. V tem prebujenju ženske običajno spoznam,o kako smo se žrtvovale za druge in kako smo v procesu izgubile stik s seboj. Rada rečem, da se zenska v tej fazi prebudi v dejstvo, da je čustveno bitje in da ima čustvene potrebe. V realnosti pa v tej fazi rade rečemo: da nikogar ne potrebujemo, da znamo poskrbeti same zase in da si lahko damo ljubezen, ki jo potrebujemo … same. Če smo v prvi fazi ljubezen iskale zunaj sebe, se v drugi fazi zavežemo temu, da bomo same poskrbele zase. V tej fazi gremo zenske pogosto v neodvisnost, v delo na sebi. Dajemo vtis samozadostnosti, moči, kot da imamo vse pod kontrolo in to je pogosto le zunanji videz. V tej fazi zenske stopijo v svojo moško esenco in postanejo finančno in čustveno neodvisne. Sama sem v tej fazi mojemu dragemu pogosto povedala, da ga v bistvu sploh ne rabim in s tem globoko ranila njegov moški ponos, kar sem kasneje obžalovala in če bi lahko, bi ta del svojega življenja odigrala na novo.

Verjetno je odveč razlagati, da sem bila v tem obdobju mojega življenja izjemno nezadovoljna, nesrečna in vedno znova sem se soočala z mislijo, da je življenje zagotovo nekaj več, kot zgolj to, kar sem izkušala. In skozi svojo krizo ženstvenosti sem spoznala, da ni treba, da sama sebi dajem ljubezen, kajti v svoji biti sem ljubezen. Namesto dela na sebi sem prevzela paradigmo negovanja sebe. In dojela sem, da če želim imeti harmoničen, intimni partnerski odnos, da rabim jaz postati ta zenska, ki živi to življenje in ima tak odnos, kot si ga želim. Končno sem si dopustila, da sem se odprla in si dovolila sprejeti. Dojela sem, da je ključ v negovanju sebe, ko si dopustiš, da si ranljiva in da si v služenju ljudem in svetu.

Skozi pogum, da si to kar si, stopiš v tretjo fazo, ki vodi v razcvet zenske. In razcvet je nekaj, kar se nikoli ne konča. Vedno se lahko razcvetiš se malo bolj in si se bolj to kar si. Izziv je brez dvoma kako se premakniti iz ene faze v drugo in to kar sem prepoznala pri sebi je izziv, da si voljna stopiti v razcvet in opustiti svojo samozadostnost, enakovrednost in stopiti v stik z žensko, za katero si se rodila, da postaneš. Izziv? Brez dvoma. In vendar je vredno, da se spustiš in si to kar si.

Seveda ni enostavno. V resnici je najtežja stvar, ki si jo lahko zamisliš. In vedno znova si na preizkušnji ali bos ostala odprta ali se boš zaprla. Vendar kakorkoli obrnem, to so koraki na naši poti v celostnost, celovitost, enost, po kateri ženske tako hrepenimo. Ključnega pomena je iskrenost. Da si iskrena sama s seboj, kje se nahajaš in kam potuješ, kajti zavedanje je brez dvoma eden od pomembnih ključev na tem popotovanju, skupaj z razumevanjem, čutenjem in izkušanjem.

In ne glede na to, kje se trenutno nahajaš, je na svoji poti rasti ali razcveta potovati skozi vse tri faze. In v vsakem partnerskem odnosu potujemo skozi vse tri, koliko časa pa preživimo v vsakem od treh je odvisno od naše sposobnosti, da vidimo, kje se nahajamo in vzamemo lekcije, ki jih vsaka faza prinaša s seboj. Da ne govorim o tem, kako smo vsak dan znova izzvane, da prepoznamo kje se nahajamo in v kateri faz preživljamo večino svojega življenja.

Zavedanje je brez dvoma ključ. Kajti zavedanje tega, kje se nahajamo nas vodi v rast, v razcvet in v širjenje svojih obzorij.

Bodi sijajno!
Taja Albolena

Objavljeno na www.svetloba.si