Ženska, ljubi sebe!

Treba je priznati. Ženske smo v zadnjih 60+ letih daleč prišle. Veliko priložnosti smo objele in močno napredovale v izobraževanju kot tudi v karierah. Vendar je izjemno fascinantno dejstvo, da imamo še vedno izzive na področju samozavesti.

Ženske se še vedno primerjamo z moškimi, tekmujemo z njimi in pokušamo biti boljše od njih. Še vedno nam manjka samozavesti, samospoštovanja, da bi lahko sebe ugledale v luči dragocenosti in izjemnosti brez titul, brez dosežkov, brez zunanjih stvari, ki nas potrjujejo

Številne študije po svetu, ena tistih, ki sem jih spremljala je potekala na facebooku, razkriva, da ženske iščemo pozornost in se poskušamo predstaviti kot lepe in privlačne. Če pogledate družabna omrežja, lahko hitro vidite, da so ženske tiste, ki objavljajo številne osebne fotografije in čeprav tega verjetno ne počno z zavestnim namenom, da bi pritegnile pozornost, je zadaj na podzavestni ravni želja, da bi bile prepoznane in potrjene s strani predvsem moških prijateljev.

Ženske si želimo in iščemo potrditev s strani moških v našem življenju, želimo si njihove pozornosti, pa naj si to priznate ali ne.

Pomanjkanje lastne vrednosti, ki jo poskušamo dobiti od zunaj se kaže v težnji k popolnosti, ko ženske želimo izgledati dobro, kjer so zapovedi glede kilogramov in videza del družbe. Povsod smo obkroženi s podobami prelepih žensk; mediji, reklamni letaki, internet. Ni čudno, da se mlada dekleta počutijo kot da jim nekaj manjka in že zgodaj začnejo z zunanjimi pripomočki ustvariti »popolnost« svojega videza. Večina meni, da nikoli ne bodo tako lepe, popolne, izjemne kot so vse te lepotice, ki nas dnevno obkrožajo.

In kaj lahko naredimo, da dvignemo raven svoje samozavesti?

Vse se začne v samem temelju svoje Biti, kajti prvi ključ je, da se povežete s svojo lastno vrednostjo. Poglejte kaj so vaše vrednote, kaj je tisto, kar je resnično pomembno za vas? Pomembno je, da lahko vse kar počnete povežete s tem, kar vam v življenju resnično veliko pomeni.

In v svojem osebnem svetovanju, ki sem ga poimenovala Notranji Diamant začnemo najprej z odkrivanjem tega, kdo sem jaz. Ko svoje vrednote povežeš z aktivnostmi v svojem življenju se dviguje tvoj občutek lastne vrednosti. Lastna vrednost ni nekaj, kar bi lahko dobili ali kupili v zunanjem svetu, najdete jo lahko le v sebi. Ko znate praznovati svojo edinstvenost, svojo unikatnost, se poveča lastna vrednost in hkrati zaznate tudi to, da ste bolj v stiku s svojim pristnim, avtentičnim Jazom. Samospoštovanje izvira iz človekove notranjosti. Ženska se spoštuje, ko si priznava lastno vrednost in ugled kot enkratno človeško bitje. Verjame, da je nekaj posebnega, enkratnega in neprecenljivega.

Pomembno je, da znamo svojo pozornost ohranjati na sebi, namesto, da se zanašamo na mnenja drugih. Še posebej je pomembno, da spoznate, da ne potrebujete partnerja ali kogarkoli v svojem življenju, ki bi potrdil vašo samozavest. Samozavest je občutek sposobnosti. Samozavestni smo takrat, ko verjamemo vase, ko smo notranje naravnani tako, da imamo občutek zaupanja v lastne sposobnosti, kvalitete in presojo.

Samozavest nam daje pogum in pogum je povezan s tem, da sledimo svojemu srcu, da se spoprimemo z življenjskimi izzivi. Samozavest nima nič opraviti z dogajanjem v zunanjem svetu. Resnična samozavest ne izhaja iz tega kaj počnemo, temelji na zaupanju v svoje notranje sposobnosti, da lahko naredimo vse, kar si želimo. Temelji na zaupanju vase, ne na  rezultatih, ki jih bomo ali jih ne bomo dosegli.

Pomembno je, da spoznaš, da si veličastno, edinstveno in unikatno Bitje sama po sebi, ne glede na to kdo vstopi v tvoje življenje ali kaj počneš. Ne potrebuješ nekoga, da bi te potrdil v zunanjem svetu, da bi prepoznala svojo lastno vrednost.

Naslednje vaje ti lahko pomagajo, da spoznaš svojo vrednost in enkratnost:

  1. Opusti potrebo, da ustrezaš zadnjim modnim trendom in sprejmi svoje telo takšno kot je. Prenehaj se boriti s kilogrami ali jih zanikati, sprejmi sebe tako kot si. Poišči svoj stil, načine, ki ti pomagajo, da se počutiš privlačna in ženstvena, ne glede na to katera holivudska igralka je trenutno v trendu.
  2. Zavedaj se, da so revije, televizija in internet preplavljeni s podobami, ki se osredotočajo na zunanjo lepoto. Obrni se vase in spoznaj kje so tvoje moči, kje so tvoje močne točke, kaj  so tvoji darovi in talenti. Izobražuj se in razvijaj to, kar je unikatno tvoje.
  3. Delaj stvari ob katerih se dobro počutiš. Če imaš rada kuhanje in pečenje, slikanje ali branje, poslušanje glasbe ali sprehode, ugotovi pri sebi kaj so aktivnosti, ki te polnijo in ob katerih se počutiš edinstveno in počni vedno več tega. Ko delaš stvari v katerih resnično uživaš, izžarevaš svojo notranjo lepoto in svetlobo. 
  4. Pomembno je, da znaš praznovati svoje dosežke in da se pohvališ za dobro opravljene naloge. Pogosto čakamo na potrditev iz zunanjega sveta in se ne znamo pohvaliti. In tudi če pohvala ali kompliment pride, ga ne znamo sprejeti. Praznujte vsakodnevno in ne le ob posebnih priložnostih. 
  5. Vzemi si čas in spoznaj kdo so tvoji zgledi v ženskem svetu, kdo so ženske, ki te navdihujejo in ki so tvoj navdih. Preberi si več o njih, o njihovem življenju in dopusti, da so ti navdih. Prepoznaj sebe v teh lastnostih, ki so ti dragocene in ki jih prepoznavaš v njih!
Ključno je, da prepoznaš, da si lepa, edinstvena in unikatna in da to nima nobene veze z zunanjim videzom. Nehaj se primerjati z drugimi in objemi sebe kot čudovito žensko, ki ti si.
Čas je, da vzljubiš sama sebe in da resnično ljubiš sebe vsak dan.

Vredna si da obstajaš točno taka kot si! Ljubi sebe!

Taja Albolena

Objavljeno na http://www.svetloba.si/prispevki/799