Kdo je tukaj nor!?

Po dveh letih plavanja v kalnih vodah se včasih resno sprašujem kdo je tukaj nor.

In ko počasi prihajajo v ospredje informacije kaj nas čaka jeseni, globoko v sebi čutim dve stvari, ki bi ju rada danes naslovila.

Pred tem pa želim poudariti to, da je vsak od nas tukaj z namenom in da je vdaja v usodo nekaj, kar je zagotovo ena od možnih izbir, ki je na voljo.

V tem medmrkovskem času je z vsem dogajanjem zunaj in znotraj ključnega pomena, da se zavedaš, da je izbira, ki je na voljo ali ta, da se prepustiš usodi, ki jo zate pišejo drugi ali pa zavestno ustvarjaš svojo dharmo, ki se razkriva, ko pogumno in drzno stopaš po svoji poti duše.

Kljub vsemu imam včasih občutek, da smo vsi zavedeni oziroma imamo zamegljeno dojemanje.

Še najbližje temu je izraz v angleščini »Gaslighting«. Gre za manipulacijo s pomočjo poneumljanja.
To je manipulativna taktika, pri kateri te poskuša oseba prepričati, da si »nora«, da se stvari ne spominjaš pravilno in da izgubljaš razum. Ni sicer nujno, da gre za eksplicitno prepričevanje, manipulator lahko uporabi tudi bolj prefinjene taktike.

V patriarhatu, ki temelji na izkoriščanju in dominanci je manipulacija močno prisotna.
Z njeno pomočjo se ustvarja avtoriteta in hierarhija.

Patriarhat kontrolira, nadzira in ustvarja red skozi metode, ki so pogosto manipulacija s poneumljanjem.
To je močno prisotno v religiji, pa tudi v šolstvu.

Ko je posameznik prisiljen slediti sistemski zlorabi in prisili, popolnoma oropan možnosti, da izrazi dvom o prisilnem sistemu in se odloči drugače.

To je kot bi v enem stavku opisali dogajanje zadnjih dveh let.

Seveda dvom zadušijo z grožnjami, s kaznijo in z duševnimi pritiski.

Danes je tovrstna manipulacija s poneumljanjem prisotna praktično povsod.
Ko kakšen vplivnež napade in diskreditira druge, da bi zaščitil svojo glavo, in pri tem ohranja nasmejan obraz, popolnoma imun na kritiko, se zadaj skriva nekaj gaslightinga.

Številne bitke v parlamentu, med katerimi se pripadniki raznih strank obmetavajo z obtožbami, so vsaj argument z namenom diskreditirati sogovornika, če ne že gaslighting. Sicer drži, da je za manipulacijo s poneumljanjem potrebno tudi sodelovanje človeka na drugi strani, vendar je dejstvo, da je tovrstno obnašanje postalo nekaj tako vsakdanjega, da smo se kar navadili na to, da nas imajo za malo neumne.

Manipulacija s poneumljanjem v človeku zasadi seme dvoma v njegovo razsodnost, spomin, percepcijo in čutenje. Lahko imaš občutek, da si preveč občutljiva ali nerazumna. Tisti, ki manipulira se pretvarja in prepričuje osebo, da ni videl, kar je videl, da ni slišal, kar je slišal in da za to kar občuti ne obstaja racionalna razlaga ali razlog.

Človek se na tovrstno poneumljanje odzove z dvomom vase, s samoobsojanjem in pogosto s sramom. Pogosto je prisotna kognitivna disonanca. Kognitivna disonanca je neuglašenost tega kar počneš s tem kar verjameš v sebi. Dober primer tega je, da si v službi, ki se ne ujema s tvojim sistemom prepričanj ali tvojo življenjsko vizijo. Veš, da te služba spravlja v obup, a drugih možnosti nimaš in službe ne moreš zapustiti, ker moraš plačati račune. Ko se zaveš dejstva, da je tvoje vedenje v neskladju s prepričanji, to v tvoji notranjosti ustvarja stres.

Poleg napetosti lahko občutiš strah in jezo, še posebej, če ne vidiš jasne rešitve za svojo izkušnjo kognitivne disonance. Ko se ne čutiš sposobna spremeniti izkušenj kognitivne disonance, se lahko tvoje duševno zdravje poslabša. To vodi v depresivnost, zaskrbljenost ali malodušje.

Manipulator uporablja zanikanje, preusmerjanje, laži, pa tudi resnične informacije da destabilizira, zmede in vzame legitimnost občutku resničnost. Pogosto uporablja skrivanje, spreminjanje situacij in nadzor, da doseže ločitev od bližnjih.

Narcisi, diktatorji in nasilneži to tehniko pogosto uporabljajo, saj je njihov končni cilj pridobiti popoln nadzor nad osebo. To naredijo tako, da jo ves čas prepričujejo, da je z njo nekaj narobe in da potrebuje pomoč, pripravijo jo do tega, da začne dvomiti v lastno dojemanje sveta, odvzamejo ji samozavest in občutek vrednosti.

Cilj je pridobitev popolnega nadzora nad osebo; ker ni več prepričana, kaj je res in kaj ne, obenem pa nima več niti osnovne samozavesti, postane povsem odvisna od manipulativne osebe.

To na kar manipulacija s poneumljanjem najbolj vpliva je na zaupanje vase.

In v tem času čutim, da je resnično pomembno, da te ne zapelje v medijske lažne novice (fake news), oziroma sovražni govor, ki posplošuje in uporablja stereotipe za obračunavanje.

Nenehno vzpostavljanje razpoloženja ogroženosti vseh in vsakogar ustvarja stres in ustrahovanje, ki je oblika gaslighting-a vpliva na tvoj občutek za resničnost.

Če se sprašuješ kaj je res in kaj ne in predvsem kdo je tukaj nor in kdo normalen je moj nasvet, da se vrneš nazaj k sebi in vzpostaviš zaupanje vase in s seboj.

Zaupanje terja tri komponente, ki jih moraš vzpostaviti v sebi.
Prva je avtentičnost, da si to kar si.
Druga je empatičnost, da zmoreš čutiti s seboj in v sebi in tretja je zdrava kmečka pamet. To, da si utelešena in v stiku s svojim telesom je bistvenega pomena v teh časih, kajti instinkt boš slišala samo takrat, ko si v telesu.

Ne glede na to, kaj sistem pripravlja za nas čutim, da je pomembno to, da okrepiš stik s seboj.
Da zaupaš vase in se zaneseš nase.

To je tisto, kar je pomembno krepiti v teh pomladnih in poletnih mesecih.
Da boš na jesen stabilna in usidrana v sebi, ne glede na to, s čim nam bo postregel sistem.

Tale čas terja od tebe to, da okrepiš sebe, da si stabilna v sebi in da zaupaš sebi kot še nikoli do sedaj.
Terja, da si prožna namesto toga in rigidna.
Da si fleksibilna in nenavezana na to, da bi stvari morale biti po tvoje.

Bolj, ko boš lahko pretočna, v toku in plavala s tokom, lažje se boš premikala v tem času negotovosti in kolektivnega poneumljanja.

To, da ustvariš svoj sveti prostor in držiš sebe, hkrati pa ostajaš odprta za priložnosti je v tem času ključnega pomena.

Pripravljam eno letno spletno šolo v kateri bomo krepile zaupanje vase, spoznavale lastno dragocenost in predvsem krepile stabilnost in energijsko suverenost.
Če te zanima več informacij mi piši na moj mail in bom s teboj podelila podrobnosti.

Do naslednjič pa saj veš, bodi Svetloba, ki jo želiš videti v Svetu!
Taja Albolena