Kozarec za majonezo in pivo

Tole zgodbo sem pred dnevi prebrala na internetu in ker je včasih resnično tako, da imamo enostavno preveč stvari, ki jih je potrebno narediti in 24 ur v dnevu enostavno ne zadošča, je modro imeti zgodbo, referenco, nekaj, kar te razvedri takrat, ko je vsega čez kapo. Takrat se spomnite na majonezo in pivo ;)

Profesor je stal pred razredom študentov in začenjal svojo uro filozofije. Pred seboj je imel nekaj skrajno nenavadnih predmetov in ko se je ura začela, je brez besed dvignil velik prazen kozarec, v katerem je bila, sodeč po nalepki, včasih majoneza. Začel je polniti kozarec z žogicami za golf. In nato je svoje študente vprašal, če je kozarec poln. Seveda so se strinjali, da je poln. Niti ene golf žogice ne bi več mogel stlačiti vanj.

Profesor pa je vzel škatlo s frnikolami in jih začel stresati v kozarec. Rahlo je potresel kozarec in frnikole so se skotalile na prazna mesta med žogicami za golf. Nato je vprašal svoje študente, če je kozarec poln. Strinjali so se, da je poln.

Profesor je nato vzel škatlo s peskom in začel polniti kozarec. Seveda je pesek napolnil prazne prostore med žogicami za golf in frnikolami. In ponovno je vprašal študente, če je kozarec poln. In študenti so se odzvali z enotnim “JA.”

Sedaj je profesor izpod pulta potegnil na plano dve pločevinki piva in celotno vsebino obeh zlil v kozarec. In pivo je brez rtežav steklo na prazno mesto med peskom. Študenti so se začeli glasno smejati.

Ko se je smeh polegel je profesor rekel: “Sedaj želim, da prepoznate ta kozarec kot da predstavlja vaše življenje. Žogice za golf so pomembne stvari v vašem življenju – vaši ljubljeni, družina, otroci, zdravje, prijatelji in vaše strasti, to kar imate najraje – in če bi vse ostalo izgubili, in bi ostali samo oni, bi vaše življenje ostalo polno.

Frnikole so druge stvari, ki so pomembne v vašem življenju, kot je vaša služba, avto, hiša.

Pesek je vse ostalo – majhne stvari. “Če bi najprej vsuli v kozarec pesek,” je nadaljeval, “ne bi bilo prostora za frnikole ali žogice za golf. In enako velja za življenje. Če vso svojo energijo in čas posvetite majhnim stvarem, nikoli ne boste imeli prostora za stvari, ki so resnično pomembne v vašem življenju.”

“Svojo pozornost posvečajte stvarem, ki so pomembne za vašo srečo. Preživite čas s svojimi dragimi. Preživite čas s svojimi otroci in s svojimi starši. Obiskujte stare starše. Vzemite si čas za svoje zdravje. Peljite partnerja na večerjo. Igrajte se monopoli ali tarok. Vedno bo čas za to, da pospravite hišo in popravite svoj razpored.

Najprej poskrbite za svoje žogice za golf – za stvari, ki so resnično pomembne. Postavite si prioritete. Vse ostalo je samo pesek.”

Eden od študentov je dvignil roko in vprašal po pivu. Profesor se je nasmehnil in rekel, “Me veseli, da si vprašal.

Pivo je tukaj z namenom, da vam pokaže, da ne glede na to, kako polno je videti vaše življenje, je vedno prostor za pijačo s prijatelji.”

Zato si v kratkem, ne glede na to, kako polno je tvoje življenje naredi prostor za pijačo s prijatelji!

In naj bo tale deževen dan krasen navznoter in navzven.

Taja Albolena