Ali ubijaš ljubezen v odnosu z moškim s kritiko in prezirom?

Statistika pravi, da je v letu 2012 zakonsko zvezo sklenilo 7.057 parov in v tem letu se je razvezalo 2.509 zakonskih zvez. Med tistimi, ki so se razvezale v letu 2012, se jih je skoraj polovica (49,5 %) razvezala po več kot 15 letih trajanja zakonske zveze.

Ena od mojih strasti je brez dvoma intimna bližina, povezanost. Rada rečem, da sem v poslu povezanosti, medsebojnih odnosov. In zato me tovrstna statistika vedno znova zmrazi in zbega hkrati. Konec koncev velika večina v odnose vstopajo srečni in zaljubljeni. Kaj delamo tako zelo narobe, da se stvari ne odvijejo v smeri in na način, kot smo si zamislile? To je seveda čisto tipično žensko vprašanje; Kaj je narobe z menoj? Dejstvo, ki je bilo dolgo časa skrito pred menoj je, da smo ženske zunanje motivirane. Kaj to v praksi pomeni? Ženski možgani so marinirani v estrogenu, hormonu, ki povzroči, da imamo pregled nad celim prostorom, da nam je pomembna povezanost, da vedno znova pregledujemo svojo okolico in iščemo povezanost z ljudmi v svojem okolju… tako kot wi-fi. Saj poznaš tisto šalo, da so moški kot Bluetooth, če si blizu je povezan s tabo, če pa nisi v bližini pa takoj išče druge povezave. Ženske pa so kot Wi-fi,  vidijo vse najdene naprave, povežejo pa se samo z najmočnejšim.

Povezanost čutimo kot toplino, ljubečnost, nežnost. Povezanost ustvari klimo zaupanja in intimne bližine. Ljudje nenehno skušamo ustvariti stik in želimo začutiti, da se oseba na drugi strani odzove. Pomembno je, da prepoznamo povabilo k povezanosti v partnerstvu. Pogosto se mi je zgodilo v mojem življenju, ko me je moj dragi povabil k pogovoru o tako nenavadnih stvareh kot so ptiči, ki jih je videl, medtem, ko je bil na biciklu ali srnah ob poti. V tistem trenutku sem vedno imela izbiro ali se povežem ali ignoriram. Pogosto sem izbrala ignoranco in ker se nisem zavedala, da se moški odzivajo na žensko, sem ustvarila distanco, ločenost, odtujenost.

Odziv ali neodziv na povabilo razkrije zdravje odnosa. Gottman, ki zadnjih 40 let raziskuje partnerske odnose pravi, da s 94% natančnostjo lahko napove kateri pari bodo po 6 letih še vedno skupaj, srečni in zadovoljni in kateri se bodo razšli ali pa bodo skupaj vendar nesrečni in odtujeni drug od drugega.

Resnica je, da je največ odvisno od prijaznosti in velikodušnosti. Moje osebno spoznanje je prišlo v obliki prebujenja v dejstvo, da nas prezir, kritika in sovražnost, ki jih ženske pogosto gojimo do moških, vedno drago stane. Stane nas povezanosti, bližine, intimnosti, ljubeče pozornosti, po kateri ženske tako zelo hrepenimo. Če iščemo napake pri moškemu… in ko se spomnim sebe, s kakšno samopomembnostjo in užitkom sem včasih podelila vse kar je narobe v najinem odnosu, če se spomnim lastnega pritoževanja nad tem, da si moj dragi ne vzame časa zase, kako sem udrihala po njem, ko je šel na bicikl ali je gledal televizijo, ker enostavno nisem razumela razlik med nama in kaj to zanj naredi, mi je še vedno slabo …. bomo napake brez dvoma vedno tudi našle. Vendar usmerjenost na napake, ki jih dela partner vodi v kritiko, prezir in zagrenjenost. Brez dvoma iskanje napak ne prinaša zadovoljstva in povezanosti, po kateri ženske hrepenimo v partnerstvu.

Sama še vedno obžalujem vse tiste trenutke, ki mi jih je namenil moj moški in sem jih porabila za pritoževanje, kritiko in odkrit prezir. Prezir je največji razdiralec odnosov in danes se sploh ne čudim, zakaj sem se leta 2009 znašla na robu prepada.

Sodobna ženska in mednje sem se ponosno prištevala tudi sama, imamo neskončne sezname opravil. Ker ne znamo biti prijazne in ljubeznive s svojimi moškimi, ker pogosto ne vidimo njihove velikodušnosti, vsega, kar so pripravljeni narediti za nas in predvsem, ker hočemo dokazati, da zmoremo same, na koncu resnično delamo vedno več stvari same, ob tem pa se pritožujemo, da nam moški nič ne pomagajo.

Kaj če se moški samo odzivajo na nas?

Kaj če smo si vse skupaj zakuhale same?

Ženske imamo edinstveno sposobnost, da svoje okolje pregledujemo in da vidimo vse, kar je potrebno narediti. Tako nenehno dodajamo opravila na svoje neskončne sezname. Vendar ne gre zgolj za skeniranje okolice. Pogosto pregledujemo svoje partnerje in iščemo stvari, ki so napačne, nezadostne, kakšni niso in kakšni bi morali biti. Ženske si pogosto zastavimo, da bomo spremenile moškega, namesto da bi ga sprejele in spoštovale takega kot je.

Žal drži, da je prezir, hladna umaknjenost, ignoriranje partnerja, neodzivnost na njegova povabila k pogovoru in nehvaležnost za vse stvari, ki jih naredi, najpogostejši vzrok, da moški odhajajo iz razmerij. Moški mi vedno znova povedo nekaj na to temo; Nisem je mogel osrečiti, ni mi dovolila, da poskrbim zanjo in zato sem se umaknil, naredil sem prostor za nekoga, ki jo bo lahko osrečil. Ženske se ne zavedamo, kako pogosto ubijemo ljubezen v odnosu s kritiko in prezirom. Poniževanje in manjvrednost, ki ju izkazujemo se nam vedno maščujeta, saj me ne dobimo tega, kar si želimo.

Ko sem nedavno delila z ženskami, kako pomembna je prijaznost v odnosu z moškim, je ena od udeleženk druženja protestno odkorakala iz dvorane. Ženske se ne zavedamo, kako same ustvarjamo situacije, ki so za nas boleče in same sebi pljuvamo v lastno skledo. Prijaznost je lastnost, ki napoveduje uspešnost in stabilnost v partnerstvu. Prijaznost daje partnerju občutek sprejetosti, razumljenosti in ljubljenosti. Prijaznost je kot mišica, ki jo je potrebno trenirati.

Brez dvoma ni enostavno, ko si utrujena, v stresu ali rešuješ nujno pomembno zadevo, biti še prijazna. Vendar imamo vedno na izbiro ali se povežemo, ali se odtujimo in ločimo. Zanemarjanje povezanosti ustvarja jezo in jeza vodi v zamero, ta pa v zagrenjenost tistega, ki se počuti ignoriranega. Prijaznost ne pomeni pocukranosti in večne pozitivnosti. Prijaznost ne pomeni, da se nikoli ne razjezimo, da ne izrazimo žalosti ali razočaranja. Vendar brez dvoma prijaznost močno vpliva na način, kako izrazimo svojo jezo ali bolečino. To, da poveš, kako se počutiš in da podeliš kaj je tisto, kar te je prizadelo ali razočaralo brez obtoževanja ali prelaganja krivde, prelaganja odgovornosti na nasprotno stran, je ključnega pomena.

Prijaznost je prvi ključ za stabilno in harmonično partnerstvo. Kako podeliti svoje potrebe s partnerjem in kako biti prijazna tudi med sporom pa so teme, ki jih bom podelila z udeleženkami druženja Koda: Moški

Bodi Sijajno!

Taja Albolena