Vojna med spoloma…

Junij je eden najbolj popularnih mesecev za poroke in prejšnji vikend sem opazovala poroko na plaži v Strunjanu. Velika večina parov stopa v zakon z zavezo odnosu, ki naj bi trajal do konca skupnih dni v prijateljstvu, radosti in ljubezni. Realnost pa je žal takšna, da velika večina zakonov razpade ali pa se partnerstvo zaključi v zagrenjenosti in nefunkcionalnosti. Od vseh parov, ki se poročijo, samo trije od desetih ostanejo v zdravem in srečnem partnerstvu.

V čem tiči skrivnost?

Resnica je, da moški ne razume ženske in ženska ne razume moškega. Bolj, ko se poglabljam v razlikovanje med moško in žensko naravo, bolj sem osupla ob tem, kar odkrivam. Ženske smo mnenja, da so moški taki kot me, le da so videti drugače, skratka poraščene ženske. In moški so mnenja, da smo ženske takšne kot oni, le da smo videti drugače, smo bolj pomehkuženi, čustveni moški.

Vendar v resnici pojma nimamo koga imamo na drugi strani, še manj, kaj mu je pomembno in kako deluje. Z mojim dragim sva imela globok pogovor na temo razlik, ker nisem razumela kako to, da me ne zaščiti v določenih situacijah. To kar se je razkrilo me je pripeljalo do solz, ko sem odkrila kako napačno predstavo o moških sem imela.

Vnaprej se opravičujem vsem tistim, ki vas moti, da posplošujem. V kolikor ste prepričani, da to za vas ne velja, prenehajte z branjem.

Moški so bitja časti. Dolgo časa nisem razumela kaj to pomeni, potem mi je moj dragi razložil, da se moški vedno odloči na začetku ali bo šel v boj ali ne. In običajno, ko ženska moškega zvleče v spor, moški častno odkoraka iz prostora. To, da moški zapusti prostor je zanj častno dejanje. Ženske smo pogosto mnenja, da je strahopetec, ker je pobegnil s prizorišča. Poglejmo pod površje; eno od pogosto uporabljenih orožij proti moškemu je kritika ali prezir, ki ga ženska zna uporabiti tako zelo prefinjeno, da se moški sploh ne zaveda v kaj vstopa, dokler ni že zelo globoko v obtoževanju, češ kakšen da je ali ni, da ne ve kako se odzvati. Ženske kastriramo moške skozi uporabo kritike. Vzamemo jim moč in mislimo, da se bodo, če jih bomo kritizirale, spremenili. To kar kritika naredi moškemu je, da v njem aktivira agresijo, razjezi ga. Moški se zaradi kritike ne bo spremenil. Jezi ga, da je ženska tako kratkovidna, da misli, da ga bo s kritiko spremenila.

Zakaj ženske poskušamo skozi kritiko spremeniti moške? Ker to deluje z drugo žensko. In ker smo prepričane, da so moški taki kot ženske (se spomniš poraščene ženske) bomo z njimi delale tako, kot delamo z drugimi ženskami. Ker smo ženske zunanje motivirane, to pomeni, da nam je mnenje drugih ljudi izjemno pomembno. Če nas nekdo kritizira, si to vzamemo k srcu in to poskušamo spremeniti. Ženska se spremeni zaradi kritike ljudi, ki so ji blizu.

Ker pa moški ni poraščena ženska, se na kritiko odzove zelo drugače kot ženska. V njemu vzbudi jezo in agresijo in ker je moški častno bitje, ker ženske, ki jo ljubi, ne želi poškodovati, se umakne. Ženske pa, ker ne poznamo moške narave, umik moškega vidimo kot pobeg in smo mnenja, da smo zmagale v tem boju, ki se sploh ni razvil.

Moški v boj vstopajo s kodeksom časti, kar pomeni, da ne dreza tigra, če se ni pripravljen boriti z njim. Moški so po naravi lovci in vedo, kako pomembno je, da ne drezaš tja, kjer ne želiš spopada. Moj dragi mi je razložil pravila bojevanja, ki segajo daleč nazaj skozi zgodovino. Če ti moški vrže rokavico in te izzove v boj, je tvoja izbira ali rokavico pobereš in greš v boj ali pa rokavico pustiš ležati na tleh in odkorakaš stran.

Ženske o tovrstnih dogovorih kar se bojevanja tiče očitno nimamo pojma, še manj pa se nam sanja kaj je kodeks časti in zato pogosto moškemu vržemo rokovico in ga, ker je ne pobere še naprej napadamo, mu pogosto zarijemo nož v hrbet, v tem, ko se obrne in odkoraka stran. Ko se ženske vmešamo v boj med dvema moškima, pogosto ženska pobere rokavico in nato pričakuje od svojega moškega, da jo bo branil. Ženska užali drugega moškega, ga kritizira in napada in ko se mu dvigne nivo testosterona in postane zadeva nevarna, pogosto ženska začuti nevarnost in zbeži, ter pričakuje od svojega moškega, da jo bo zaščitil. Moj dragi pravi, da se sploh ne zavedamo, da bo on kot moški sicer šel v boj in naredil svoje, da pa zamera, ker si ga potisnila v boj, ki ga ni izbral sam ostaja in zastruplja partnerstvo.

Največja težava pri celotni zgodbi je v tem, da se ženska sploh ne zaveda, kaj je naredila. Ko sem skozi njegove oči pogledala nazaj skozi najino zgodbo sem zakoj dojela, kje sem ga “usrala” na polno in začutila sem solze v očeh, ko sem spoznala, kako nespoštljivo sem ravnala, ter kako nisem razumela svojega moškega v situaciji.

Dojela sem, kako velika večina žensk pojma nima, kdo so moški v resnici in kako netimo vojno med nami, ker enostavno ne razumemo kako moški delujejo. moški so častna bitja. Za svoje boje imajo kodeks časti, ki se ga držijo. Ženske pojma nimamo kaj je to kodeks časti. Delujemo po impulzu, reagiramo. Ko smo napadene, hočemo, da nas moški zaščitijo in branijo. In se ne zavedamo, kako pogosto smo me tiste, ki v odnosu napademo moškega in potem pričakujemo od njega, da nas bo zaščitil.

Ko kritiziraš moškega, si do njega prezirljiva, cinična ali pa zavijaš z očmi, ga kastriraš. Zakaj bi moški želel zaščititi nekoga, ki ga tako globoko in vedno znova, brez zavedanja, kaj čisto zares počne, prizadane. In to počnemo vpričo njihovih prijateljev, sodelavcev, znancev. Velika večina žensk uživa v tem, ko poniža moškega, ko mu vzame moč…. in to gledam povsod, v trgovini, v vrsti, ko čakam na blagajni se žena vsaja na moža kakšen idiot je, ker je spet vzel riž v plastični vrečni namesto v papirnati škatli. In namesto, da bi mu to povedala pri policah na prijazen način, počaka na blagajno, ko ga lahko pred vsemi poniža. Ali pa v lokalu, ko ženska pusti moškemu, da naroči zanjo in se potem pritožuje, ker ji ni naročil prave pijače. Ali pa fant, ki je priskočil na pomoč ženski z paketi v rokah in ga je gladko zavrnila, da bo zmogla sama. Spomnim se sebe, kako pogosto sem zavračala pomoč s strani moškega in dokazovala, da zmorem sama. Spomnim se številnih primerov, ko sem zavrnila pomoč s strani moškega in na katere nisem čisto nič ponosna. V vseh primerih pa se spomnim iste slike… moškega, s povešenimi rameni, s skrušenim izrazom na obrazu in danes vem, kako nemočni se počutijo, ko jim vzamemo moč. In potem se ženske pritožujemo, da nam moški ne pomagajo, ko resnično potrebujemo pomoč. Moj dragi mi je razložil nekako takole: “Če ti ponudim pomoč ali pa naredim nekaj zate in ti tega ne opaziš ali pa celo vidiš in me kritiziraš, ker ni narejeno po tvoje, v tvojem času aoziramo točno tako, kot ti pričakuješ, da bi moralo biti narejeno, potem ne pričakuj pomoči od mene.” Moški, ki je zavrnjen sam pri sebi naredi zaznamek; kljukica, sama menja žarnice, kljukica, sama nosi špecerijo iz avta, kljukica, sama dela… In ja, seznam opravil na ženski strani se tako samo podaljšuje, dokler enkrat ne ugotoviš, da enostavno ne zmoreš več in si jezna na svojega moškega, mu zameriš, ker ti pusti, da vse delaš sama. Težava je v tem, da si mu sama dala vedeti, da ti zmoreš vse sama in zdaj ti samo pusti, da vse delaš sama. Kodeks časti pravi, da se ne vmešavaš v drugo osebo, v njeno življenje, če te k temu ne povabi.

Ja, vojna med spoloma poteka dnevno, in to povsod. Več, ko imam informacij in globlje, ko vidim razliko, bolj boleče mi je gledati to, kar počnemo. In vem, še pred leti sem sodelovala v tej vojni. Potem sem izbrala, da svojega meča ne bom več vihtela nad moškimi. In zdaj, ko sem z moškimi prijazna, ko resnično vidim in cenim njihovo velikodušnost, me vedno znova presenečajo. Ko prepoznavam to, kako si želijo osrečiti svoje ženske, mi je boleče zavedanje, kako si ženske same vzamemo točno to, po čemer najbolj hrepenimo.

Ženska si želi ljubeče pozornosti s strani moškega. Ženska si želi moškega, ki bo poskrbel zanjo. In to česar ne vidimo je, da si vsak moški želi osrečiti svojo žensko. Običajno ženske ne dovolimo, da nas osrečijo. In to, kar je bilo zame osebno najbolj osupljivo spoznanje, je bilo dejstvo, da moški zapušča odnos takrat, ko spozna, da ženske ne more osrečiti, ne glede na to, kaj naredi. Takrat poišče žensko, ki jo lahko osreči.

Kaj lahko naredimo?

Prijaznost je ključ. Sama sem svojo preobrazbo leta 2009 začela s prijaznostjo. In ko danes delim to preprosto skrivnost z ženskami, me osupne, koliko sikanja, vzdihovanja, zavijanja z očmi in koliko kritike, da zagovarjam moške, sem ob tem deležna. Vse to mi samo potrjuje, da z besedami moje prijateljice; “Ne samo da si pljuvamo v lastno skledo, zalivamo jo z gnojem.”

Ja, res je, ni nam všeč, da je toliko na ženski. In vendar je. Moški se zgolj odzivajo na ženske. Če je ženska napadalna in kritizira bo vedno deležna ali nasilja ali pa umika s strani moškega. In če postaneš prijazna z njim … z besedami moškega nima druge izbire, kot da se odzove s prijaznostjo.

Bodi Sijajno!
Taja Albolena

P.S.: V kolikor te zanima več o tem, kako bolje razumeti moške in razliko med nami te vabim na druženje v živo, kjer bom razložila, zakaj moraš postati Kraljica, da bi ob sebi imela Kralja. Več o druženju najdeš tukaj…