Moški ni poraščena ženska…

…ki se neprimerno obnaša, kot smo pogosto prepričane ženske. Vendar kljub vsemu ženske pogosto pričakujemo od od moškega, da se bo vedel kot popolna ženska. To sem prvič slišala pri Alison Armstrong, ki mi je pomagala bolje razumeti moške in njihovo naravo. Ženske smo prepričane, da so moški točno taki kot smo me, samo, da so videti drugače, kar žal ne drži.

Seveda bo sedaj nekaj žensk skočilo v zrak, da posplošujem, kar drži.
Hkrati pa drži tudi to, da velika večina žensk skuša moškega spremeniti, ga kaznovati ali pa ga držijo na distanci, ker se vede drugače, kot bi pričakovala od ženske.

Pa ne katerekoli ženske, od popolne ženske.

Tvoja popolna ženska biva v tvoji glavi. Je skupek vsega, kar si se o svetu, ljudeh in sploh vsem naučila od svojih staršev, sorodnikov, prijateljev, avtoritet v svojem življenju. In to kar je njeno delo je, da te vedno opominja, kadar kdorkoli vključno s teboj ne dela stvari tako, kot bi jih naredila popolna ženska.

Seveda veš, o čem govorim. Ko moškemu naročiš, naj obesi perilo ali odnese smeti in potem to naredi po svoje, te to iritira in vodi v slabo voljo, ker stvari ni naredil tako, kot bi jo naredila ti. To vodi v popravljanje ter kritiziranje s tvoje strani in slabo voljo na moški strani. Ob tem se ponavadi zapriseže, da ne bo nikoli več naredil tega, kar ga prosiš, ker namesto nagrade dobi s kladivom po glavi. In tukaj ne govorim le o partnerju, isto počnemo sinovom, sodelavcem in bratom.

Če kritika na ženski strani vodi v premik in spremembo motečega vedenja, se to na moški strani praviloma ne zgodi.

Moški ne razmišljajo ali se odzivajo na načine, kot bi se odzvala prijateljica. Moški ne ve, kaj ti razmišljaš in kako bi se odzvala tvoja prijateljica. Vendar kljub temu vedno znova verjamemo, da bi moral vedeti kako narediti stvari in da jih namenoma naredi drugače. Ženske pogosto ubesedijo, da moški nalašč dela stvari, da jo jezi.

Vendar moški možgani delujejo drugače kot ženski, kar je posledica hormonskega ustroja moškega telesa. Testosteron povzroči, da so moški bolj podobni lovcu, ki s svojo usmerjeno pozornostjo sledi plenu in vso svojo energijo usmeri na eno stvar naenkrat. Zato rada rečem, da je svet projektov moški svet, kjer začnejo eno stvar, jo vodijo do zaključka, ko sledi nagrada. Možgani marinirani v testosteronu imajo poseben odnos do informacij, motivacije, komunikacije, organiziranja in planiranja.

Ravno to slednje je še vedno kamen spotike v mojem partnerstvu… planiranje.

Ravno čez vikend je moj dragi splaniral dan po svoje. Seveda plana ni v celoti delil z menoj. Glede na to, da je moški bitje, ki potrebuje več časa za obnovo energije, z njo zelo previdno ravna. In ko je ogrožen plan, ki ga je zelo ekonomično sestavil in vanj vključil vse pomembne informacije, ki jih je imel na voljo, to pomeni, da bo potrebno več energije, kot jo je planu namenil.

Še vedno ne morem razumeti, kako ga razjezi dejstvo, da v trgovini porabim trikrat več časa kot mi ga je splaniral. In tukaj se zavedam, da največkrat ženske ne moremo videti zakaj moški delajo, kar delajo, ker gledamo skozi svoje ženske oči. Ženski možgani pa so zvezani čisto drugače kot moški.

Estrogen je tisti, ki oblikuje ženske možgane, ki so sila podobni tistim od nabiralke. Če se vrnem k najinemu sporu čez vikend, to lahko zelo transparentno vidim. Kot nabiralka v trgovini nabiram izkušnje, tipam materiale, uživam v barvah in v kopici stvari najdem tiste prave, »užitne« jagode, vendar šele potem, ko sem trgovino (beri travnik) trikrat prehodila in ob tem mi uspe od nekje potegniti točno tisto, po kar smo prišle (skratka užitne jagode).

Kar terja čas. Veliko več časa, kot mi jih je namenil plan mojega dragega in njegovi ekonomični možgani. Ker estrogen vpliva na razpršeno zavedanje, ženske zbiramo informacije zelo drugače kot moški in smo precej bolj bombardirane z detajli kot moški. Hkrati pa nismo le nabiralke, temveč tudi povezovalke. Ravno razlike med nami pa vse prepogosto vodijo v jezo, sojenje in kritiko.

Ob tem ne preseneča, da moški gledajo na žensko, kot da je pomehkužena, ljubka, raztresena verzija moškega.
Naj omenim, da moški načeloma lažje odpuščajo oziroma sprejemajo dejstvo, da smo ženske drugačne. Radi rečejo, da take pač smo. Kar mi sicer čisto nič ne pomaga, ko se moram zagovarjati, ker me je spet čakal.

In ravno to, da tudi moški gledajo na ženske skozi svoje moške oči pogosto vodi v to, da žensko ranijo, saj moški svoja čustva procesirajo v drugem delu telesa, kot ženske. Moškemu se bo zadrgnil vrat in ko je prizadet, enostavno ne bo mogel spraviti iz sebe nobene besede. Prizadetost lahko vidno opazimo na njegovih ramenih, ki upadejo navznoter in moški radi rečejo, da čutijo skrušenost.

Ženske pa prizadetost čutimo v prsnem delu, kjer imamo občutek, kot bi nam nekdo zaril nož v srce. Moški ponavadi ne vedo, kaj pomeni, ko ženska reče: »Prizadel si moje občutke.« Pojma nima, kaj naj naredi s tem, zato se običajno odzove kot moški in zapusti prostor. In s tem žensko rani še enkrat.

Moški navigira svet s pomočjo logike in analiziranja, išče rešitve na probleme in želi biti junak za žensko. Njegova vloga je, da je trden in se racionalno, umirjeno sooča s stvarmi, ki pridejo do njega. Moškega spravlja ob pamet preplavljanje s čustvi, detajli, barvami, kaos ženskega sveta, v katerem se ženske odlično znajdemo.

Moj dragi pravi, da ženska vnese barve v črno-beli svet moškega.
Kar se sliši sila romantično, vendar je pogosto vse prej kot prijetno. Pogosto je naporno za pop**dit.

Čustvenost je nekaj, čemur se moški poskuša izogniti že na daleč. Pa ne zaradi tega, ker ne bi bil čustven, temveč zato, ker čustva zameglijo njegovo sposobnost izbire in motijo jasnost misli, kar mu onemogoči, da svoje darilo tega, da je moški, ne more deliti s teboj. Moj dragi pravi, da pravi moški izbira v skladu s svojimi notranjimi vrednotami in mora spoštovati v prvi vrsti sebe. Če mora izbirati med prilagajanjem in spoštovanjem, bo izbral, da ostane zvest sebi.

Ženske rade sodimo moške, da so neobčutljivi in da stvari delajo nalašč. Ženske pogosto mislimo, da se nam moški maščujejo, kot bi to naredila druga ženska. Vendar se v resnici ne. Moški je po naravi zaščitnik in poskuša poskrbeti za svojo žensko po svojih najboljših močeh.

Za konec želim s teboj deliti nasvet moškega, ki se me je zelo dotaknil: »Ne govori mi o izzivih, ki jih imaš. Pojma nimam o čem govoriš. Povej mi kakšne težave imaš in kaj lahko rešim zate.«

Moški je fokusiran, usmerjen in obožuje reševanje problemov. Ženske na drugi strani se povezujemo. Če ni povezanosti, se počutimo ogrožene. Pomembno je, da razumemo medsebojne razlike in tudi v praksi upoštevamo, kako različne potrebe imamo.

Če se zavedaš, da moški ni poraščena ženska in ga nehaš primerjati s svojo popolno žensko, si boš olajšala medsebojno komunikacijo, tako na delovnem mestu, v prijateljstvu kot tudi v partnerstvu.

Več o medsebojni razliki delim v druženju Koda:Moški ki je na voljo >>>tukaj<<<

Bodi Sijajno!
Taja Albolena

Taja pomaga srčni ženski, ki si želi izpolnjujoče ljubezensko življenje in je v rutini vsakdana izgubila svoj sijaj in radost do življenja. Več najdeš na www.divine.si