Moški želi, da mu zaupaš.

To, da mu neprestano očitaš, kaj vse dela narobe, katero knjigo bi si moral prebrati, na kateri seminar naj gre, katerega terapevta mora obiskati, ravno ni zgled zaupanja.

“Itak vem, da sem ga usral,” mi je rekel. “Vem, da sem te prizadel in da sem kreten. A lahko zdaj zaključiva to zgodbo!?”

Itak, da NE!

Ko moški zamoči stvari, mora plačevati za to še tedne, kaj tedne, mesece. Še po letih znamo ženske potegniti stvari ven iz naftalina in jih znamo servirati moškemu, ki je med tem vse skupaj že pozabil.

Moški ne more razumeti, kako to, da ženske opazimo vse tisto, kar naredijo narobe in temu posvetimo veeeeliko pozornosti. Ko pa je prisoten in pozoren, ne pokažemo enakega entuziazma. Pravzaprav pogosto sploh ne opazimo, da je bil prijazen in pozoren.

In to je nekaj, zaradi česar moški enostavno izgubi veselje, da bi bil prisoten in pozoren z nami.

Priznam, tudi sama imam še vedno težavo s tem, da se moški odziva na žensko. Težavo imam s tem, da vse prehitro postanem kritična in zoprna, da pričakujem, da bo stvari naredil na točno določen način in če stvari naredi po svoje, moram biti zelo budna, da ne začnem s spodkopavanjem njegove možatosti.

Dolgo časa sem potrebovala, da sem dojela, kako se ženske pritožujemo nad tem, da ni več pravih moških in potem v isti sapi kastriramo tiste, ki si drznejo biti možati. In potem sem potrebovala še malo več časa, da sem dojela, zakaj je temu tako.

Ženske imamo v svojih celicah zakoreninjen strah pred testosteronom v moških. Če je testosteron pri moškem visok, je možat, hkrati pa je »nevaren«, kar tvoj hormonski sistem zazna. Ženske imamo testosteron-meter, ki ga s pridom uporabljamo za kastracijo moških.

Kako!?
Si med tistimi, ki so zdaj skočile v zrak, češ jaz pa nisem taka?

Pred nekaj tedni je moj dragi sobotno jutro začel z naslednjimi besedami… “Eden od načinov, s katerim ženske najhitreje in najmočneje kastrirate moške je, da mu ne zaupate.”

Si ostala brez besed?
Jaz sem. Tiho sem obsedela v postelji.

Bilo je boleče, kot bi mi počasi zabadal nož v srce. Začelo me je zebsti in bilo mi je grozno, saj so se mi pred očmi odvrteli vsi tisti filmi, ko sem zelo arogantno in samozavestno dala vedeti mojemu moškemu, da mu ne zaupam.

Seveda bi lahko rekla, da ne vem o čem govori, vendar sem vedela. Čutila sem, kako sem ga izdala in kolikokrat sem ga izdala. Vedela sem, kako ženske moškim jemljemo moč s tem, da jih kritiziramo, s tem, da skupinsko vrtimo oči, sopihamo in vzdihujemo, ko nekaj povedo narobe. Vse to mi je že povedal. Tokrat mi je prvič povedal, kako zelo ga boli to, da mu ne zaupam.

S solzami v očeh sem poslušala, čeprav bi bila v tistem trenutku kje daleč stran. Želela sem si, da me ne bi bilo. In takrat se je ustavil, me pogledal in rekel: »Kje si?«

»Boli me.«
»Hočem, da mi pokažeš, če te nekaj boli. Ne umikaj se. Ne se skrivati, če te boli.«
»Boli me, ker vem, kako močno sem te ranila,« sem tiho priznala.

Moški si želi biti junak za svojo žensko. Moški si želi osrečiti svojo žensko. In ena najglobljih želja moškega je, da mu ženska zaupa. Mentorica na področju partnerskih odnosov je nekoč delila z menoj: »Vsak dan najdi nekaj, kar lahko spoštuješ v svojemu moškemu in to podeli z njim.«

Moški obožuje občutek, ko mu ženska zaupa in vedela sem, da sem spet pogrnila na celi črti.

»Glej, jaz vem, da to, da si z menoj odprta in ranljiva od tebe terja pogum in drznost. In to zelo spoštujem. Želim, da mi pokažeš svojo ranljivost. Želim, da mi pokažeš svoj strah in svojo bolečino. Ne loči se od mene in od mojega srca, če te boli. Ostani povezana z mojim srcem. Pusti mi, da te čutim. Pusti mi, da čutim tvojo bolečino. Pusti mi, da čutim tvojo ljubezen. Ostani odprta. Ostani prisotna z menoj.

Hočem, da mi pokažeš, kako boleče je. Želim, da mi zaupaš in se spustiš. Nehaj nadzirati in ne poskušaj imeti vsega pod kontrolo.

Pusti mi, da vidim vesolje v tvojih očeh. Dovoli mi, da vidim svetlobo v tvojem nasmehu. Pusti mi, da čutim veter v tvojih laseh. Da začutim ocean v tvojih gibih. To, da si z menoj, tvoj nasmeh, tvoji gibi, tvoja svetloba, vse to me neguje.

Ti si moja lučka, ki razsvetljuje moj svet. Tvoja sproščenost, tvoja predaja je moje negovanje. Tudi, ko jokaš, si lepa. Ne beži stran od mene. Dovoli mi, da sem s teboj, da poskrbim zate.

Ti si tista, ki me trenira. Jaz se odzivam nate. Pokaži mi, da želiš, da sem prisoten s teboj. Pokaži mi, ko me potrebuješ, da držim prostor zate. Vse bom naredil zate, za tvoj nasmeh, za tvojo prijaznost, za tvojo srečo.
Jaz te želim osrečiti. To, da osrečim tebe, osrečuje mene.

Vendar jaz ne vem, kaj potrebuješ, povej mi. Podeli sebe z menoj. Pokaži mi.«

Objel me je, jaz pa sem jokala. In jokala. In jokala.

Nisem si želela tega. Hotela sem, da bi naredil nekaj, kar bi upravičilo to, da bi se lahko jezila nanj, da bi lahko bila žrtev okoliščin, da bi se lahko smilila sama sebi. Dojela sem, kako sem leta jaz nastavljala igro tako, da je ustrezala meni in mojim vzorcem. Jaz sem vedno znova stvari naredila tako, da sem se počutila zapuščeno in sem lahko šla v svojo otroško ranjenost, kjer sem ponovila vse svoje dobro znane mehanizme.

Zdaj pa mi ni pustil. S svojo držo je od mene terjal, da prevzamem odgovornost zase in za svoja dejanja.

Vse to, kar sem delila z njim, mi je odslikal nazaj. Stal je z menoj in ob meni. To sem si želela desetletja in zdaj, ko sem vse to imela, sem dojela, kako mu ne zaupam. Pa tudi kako se bojim, da bo moja ranljivost izkoriščena.

Ženske smo naučene, da možatost izbrišemo iz svojih moških. Bojimo se jih, ko stojijo v svoji moški moči. Kritiziramo jih, kontroliramo jih, nadziramo njihovo obnašanje in k temu brez dvoma sodi tudi to, da od njih želimo, da delajo stvari, ki ustrezajo nam.

To kar ob tem izgubimo je polarnost, je magnetizem, je tista iskra privlačnosti, tista sladkost in metuljčki v trebuhu, ki nas vedno znova pobožajo.

Na mentalni ravni seveda vse to vemo. Prebrale smo tone knjig in vendar nas situacije z moškim preizkusijo, kje smo v praksi.

Zdaj vem, da je vsak dan ključnega pomena, da s svojim moškim podelim, da mu zaupam. Zadošča ena stvar, ena izbira, eno dejanje, ki ga je naredil. Pohvala in izraženo spoštovanje je neprecenljivo.

Dovoli svojemu moškemu, da vodi. Zaupaj mu!

Seveda drži, da moraš, da bi lahko zaupala njemu, najprej zaupati sebi.
In to je bila moja velika lekcija.

Več o razliki med moško in žensko naravo in o tem, kako pomembno je, da praznujemo razlike med nami bom delila v enodnevnem druženju Bodi Kraljica, da bi ob sebi imela Kralja. Več najdeš na povezavi tukaj…

Bodi Sijajno!
Taja Albolena

Taja Albolena je strastna raziskovalka ženstvenosti, ki verjame, da je biti Ženska Darilo. Taja srčni ženski, ki se trudi in dokazuje, da zmore vse sama, pokaže, kako s svojo svetlobo spreminja svet in moškega s svojim zadovoljstvom ter radostjo, da je ta Ženska, za katero se je rodila, da je, navdihne, da postane boljši moški. Več najdeš na www.divine.si