Pogumna nisi takrat, ko te ni strah…

Odprla sem majhno zlato kuverto in iz nje vzela umetelno zložen tanek papir. Bilo je, kot bi pred seboj razgrnila zgodbo svojega srca. Majhen košček je v sestavljanki življenja padel na svoje mesto, ko sem med vrsticami prebrala: »Srčnost poglabljanja v lastne globine te vodi, da ustvarjaš sveti prostor za druge. Hvala, da si pogumna, da se drzno spuščaš  v globine in da sem lahko ob tebi to, kar sem. Hvala, da si mi odprla oči za dragocene dragulje, ki jih nosim v sebi. Vedno zaupaj svoji dragocenosti in bodi kar si. Rada te imam.«

Nisi pogumna takrat, ko te ni strah. Strah ti razkrije, kje so deli tebe, ki se jim izogibaš in se nočeš spogledati z njimi.  
V tem spogledovanju potrebujemo tisto srčno neustrašnost, da stopimo onkraj znanega, smo radovedne, raziskujemo in odkrivamo sebe. Srčnost je zavestna izbira, je preseganje same sebe, kljub strahu.

Ob tem vedno znova opažam, da nam v sodobnem svetu kronično primanjkuje poguma, ki se poraja v globini tvojega bitja in ki se izraža skozi pomirjenost s seboj in s svetom.

Pozabile smo na srčnost, ki je ukoreninjena v duši, ki ti daje občutek zaupanja vase, in tudi spoštovanja do sebe in do drugih. Predvsem pa nam primanjkuje najpomembnejšega med vsemi vrstami poguma – pogum za soočenje s samo seboj, da bi se bolje spoznala, da bi razlikovala med vrlinami in pomanjkljivostmi, vzpodbujala prve in izkoreninila druge.

Primanjkuje nam poguma, da bi bila to, kar si. Da bi lahko zavrgla lažne maske in sprejela sebe točno tako, kot si. Pogum, da bi sledila svojemu navdihu in ustvarila življenje, pozitivno delovanje, ki pelje k tistemu, o čemer sanjaš, da je dobro zate in za svet.

Vedno znova razlagam ženskam, ki mi vzhičene razlagajo, da so se končno odločile in zavezale temu, da bodo v življenju v polnosti zaživele samo sebe, da je to super, vendar je to šele prvi korak. To je izbira, ki jo moraš ponavljati vedno znova.

Življenje te bo izzvalo, ali je tvoja izbira resnična in ali boš srčno stala sama za seboj, vsak trenutek.

Življenje ti bo poslalo ljudi in ustvarilo situacije, kjer bo na prvi pogled videti, da je udobje znanega rešitev za neudobje premikanja v neznano. Sama sebe boš preizkusila, ali boš ostala zvesta svoji zavezi, svoji novi izbiri, ali se boš raje vrnila v stare rutine in navade.

Najtežja stvar v življenju je slediti sebi in ostati zvesta sama sebi takrat, ko imaš občutek, da nihče ne verjame vate.

Vendar se pogumna ženska ne naslanja na odobravanje večine, zanjo v vsakem primeru njena lastna vest predstavlja večino.

Dr. Jože Ramovš je nekje zapisal: “Stara beseda srčnost dobesedno pravi, da je treba “imeti srce”. Srce, ki se ob ovirah ne ustraši, pa tudi človeško srce, ki zmore kljub oviram uresničiti vrednote, ne da bi pri tem strlo druga srca.”

Iz tega kriterija izhaja, da je pogum temeljna lastnost iskalke modrosti, tiste, ki potrebuje to posebno moč za odpiranje poti navznoter in navzven. Kako lahko odkrivaš svet in njegove zakonitosti brez poguma? Kako lahko brez poguma prestaneš preizkušnje, ki ti jih prinaša obstoj? Kako lahko presežeš samo sebe brez poguma?

Tokratni cikel dnevnih praks je posvečen razvijanju poguma v sebi, da ga lahko vsakodnevno damo v akcijo in ga prepoznamo kot vrlino. Da pogum uporabljamo v vseh okoliščinah, ki jih prinaša življenje, bodisi v raziskovanju svoje notranje čustvene pokrajine bodisi v odnosih z drugimi človeškimi bitji.

Moč poguma bomo začele v sebi krepiti na polno luno 16.9.2016.
Si zraven?

Bodi Sijajno!
Taja Albolena