Občutek, da si pokvarjena roba…

Si se kdaj počutila, kot da si pokvarjena roba?

Ko sem sama po desetletjih končno lahko ubesedila to, kako sem se počutila v sebi, sem čutila, kot da bi se mi od srca odvalil velik kamen… Leta sem se počutila, kot da je z menoj nekaj hudo narobe in tega nisem znala ubesediti. Bilo je strašljivo.

Potem sem lahko prijela tudi to, da je moj notranji otrok povezan s tem občutkom nepomembnosti, kjer sem imela občutek, da sem nevidna. Bila sem pridna punčka, ki je ugajala drugim v želji, da bi jo nekdo končno ugledal. In ker mi je bila povezanost zelo pomembna, sem se vedno znova znašla v situacijah, kjer sem rekla JA, ko je v meni vse kričalo NE!

Se kdaj počutiš krivo, ko rečeš NE? Ali pa veš, da bi morala reči NE in se zaradi občutkov krivde ali celo sramu premisliš in rečeš JA?

Ženska pogosto išče varnost zunaj sebe. V prvi vrsti je partner vir tvojega občutka varnosti. Če v tebi ni občutka varnosti, je vsakič, ko rečeš NE, tvoja varnost ogrožena.

To kar leta nisem vedela je, kako močno sem zamerila. Ko sem rekla JA, namesto NE, sem bila besna nase in na svojo šibkost. Čutila sem, da ni spoštovanja na drugi strani, pa tudi, da sama sebe ne spoštujem.

Ko otrok reče NE in ni slišan, čuti, da ni spoštovan, da je nepomemben, da bi bilo bolje, če ga ne bi bilo. In s tem gre z roko v roki tudi občutek, da je z njim nekaj hudo narobe, da ni slišan in upoštevan, da je “pokvarjena roba”.

Leta nisem znala definirati, kaj je tisto, zaradi česar se počutim defektno. Pametna, bistra, iznajdljiva, uspešna in z vsemi dosežki v žepu, sem se počutila, kot zguba. In tega si nisem upala deliti z nikomer. Ne s prijateljicami, tudi z mojo mentorico ne, to sem skrila v svoji notranjosti v upanju, da se mi s tem ne bo potrebno ukvarjati.

Vendar je ta del mene, ki se je počutil kot pokvarjena roba, vsake toliko vzniknil na površje in okolica je poskrbela, da mi je odslikala moje najhujše strahove. Bila sem pohlepna za stranke, draga za partnerja, arogantna za prijateljice in jaz sem v sebi kričala NE, to nisem Jaz.

Poskušala sem dokazati, da se motijo, da jaz nisem takšna. Potem sem dojela, da namesto, da se borim s tem ali bežim od tega, namesto, da vsakič zmrznem, ko se je ta senca pokazala na površini, da je čas, da jo sprejmem.

Ja, res je, imam izbran okus, kar v praksi pomeni, da stvari, ki so mi pomembne, stanejo. Pomembno je, bilo, da sem v prvi vrsti to prepoznala, si nato to priznala in to presegla. Izziv, ki je prišel s tem, je bil povezan s tem, da znam to praznovati, dnevno.

Moški si želi poskrbeti za svojo žensko. Želi osrečiti svojo žensko. In to česar mi nihče ni povedal je, da ima moški vedno načrt. Že v začetku oceni, ali si žensko lahko privošči, kot je to slikovito opisal moj dragi. V kolikor moški oceni, da ji ne bo mogel nuditi stvari, za katere on oceni, da jih ženska potrebuje, da bi bila srečna, se bo odstranil.

To, da je moj dragi ocenil, da si me ne more privoščiti, da me ne more osrečiti, sem globoko v sebi čutila. Z njegovimi besedami sva ostala skupaj zato, ker sem bila jaz tako vztrajna in je potem pri sebi sklenil, da bova pač poskusila, ne glede na to, da imam karakterno hibo, da sem draga. Šele pred kratkim sem dojela, da sem vseskozi imela občutek, da je z menoj nekaj hudo narobe, da sem nekako defektna, skratka pokvarjena roba, ravno zaradi tega, ker sem globoko v sebi čutila to, kar je čutil on. In ker sem se s tem borila, poskušala dokazati, da sem skromna, ker sem skrivala ta del v senci, sem se počutila nezadostno.

Dojela sem, kako pomembno je, da si povemo resnico, kajti resnica je tista, ki nas osvobaja.

Ko sem začela raziskovati in spoznavati moško naravo bolj od blizu, sem bila vedno bolj osupla in vedno bolj sočutna. Ja, brez dvoma lahko z vso ljubeznijo in iskrenostjo rečem, da sem bila velik del svojega življenja kura. V strahu, da bom ostala sama sem se bil pripravljena prilagoditi, ugajati in namesto, da bi bila avtentična in bi povedala, kaj je resnica, sem šla v dokazovanje, da zmorem sama poskrbeti zase in moškega v resnici sploh ne potrebujem.

Nisem prepoznala, nisem spoštovala tega, kdo moški je.

Seveda sem zaradi nerazumevanja razlike med moško in žensko naravo ustvarjala dinamiko, ki je bila odslikava mojih notranjih bojazni in nezaupanja. Trudila sem se dokazati, da sem skromna, hkrati pa sem se skrivala in si lepoto, ki jo tako obožujem, privoščila le ob posebnih priložnostih. Ko sem imela občutek, da sem si jo zaslužila in sem to upravičila s tem, da sem bila dovolj pridna in delovna. Pa še takrat sem stvari skrila, da ne bi bila sojena, da sem draga.

Končno sem po vseh letih raziskovanja razlik dojela, da je nujno potrebno, da jaz vem, kaj potrebujem, da znam najprej osrečiti sebe in da sem avtentična v svojih žejah, ter da jih znam jasno izraziti. S tem dam svojemu moškemu priložnost, da poskrbi zame in me osreči še bolj. Več lahko prebereš v članku >>>tukaj<<<

Moški ima vedno načrt. Moški planira časovno, kot tudi finančno. Če presežeš njegov plan, bo to upošteval, in bo naslednjič ustrezno planiral. Več o tem, kaj mora ženska vedeti o moški naravi in tem, kako moški načrtuje, bom delila s teboj v spletnem druženju Koda:Moški. Druženje je namenjeno ženski, ki se želi povezati s srcem svojega moškega. Več najdeš na povezavi >>>tukaj<<<

Bodi Sijajno!
Taja Albolena

 

Taja Albolena je strastna raziskovalka ženstvenosti, ki verjame, da je biti Ženska Darilo. Taja srčni ženski, ki se trudi in dokazuje, da zmore vse sama, pokaže, kako s svojo svetlobo spreminja svet in moškega s svojim zadovoljstvom ter radostjo, da je ta Ženska, za katero se je rodila, da je, navdihne, da postane boljši moški. Več najdeš na www.divine.si