Spoštovanje

Včasih sem resnično popolnoma blond. Kljub temu, da že leta preučujem razlike med moškimi in ženskami, včasih potrebujem take orto težke lekcije, da dojamem kakšno pomembno podrobnost. Vzemimo pod drobnogled dejstvo, da je za moške spoštovanje izjemnega pomena. Moški želijo, da spoštujemo njihov čas, energijo in denar. In ker smo ženske bitja z neskončnimi seznami in neskončnimi obveznostmi, le stežka sprejmemo dejstvo, da moramo posebej prositi za čisto vsako malenkost, katero naj nam moški naredi. Npr. da obesi perilo, ali pelje otroke na popoldanske aktivnosti. Poznano?

Ženske delamo toliko stvari; od nakupovanja, do pospravljanja in pranja, likanja in čiščenja, zlaganja posode v pomivalni stroj in brisanja prahu, da se nam sčasoma vse, kar počnemo, zdi nekako samo-po-sebi umevno. Dejstvo je, da me ne cenimo vsega kar počnemo. Tako samoumevno je nam samim, da zmoremo in da tudi delamo vse same. In ko prosimo moškega, naj nam priskoči na pomoč in v skladu s svojim “projektnim” pogledom na stvari želi nagrado za to, kar je naredil, pogosto pobiramo čeljust po tleh, ker nekako ne moremo razumeti, da moški zahteva zase spoštovanje, nam pa ne da tega, kar potrebujemo.

Dejstvo, ki ga pogosto spregledamo je, da moški potrebuje spoštovanje in ženske potrebujemo ljubečo pozornost.

Brez dvoma v svojem vsakdanjiku poznate začarani krog, ko se na stanje brez ljubeče pozornosti ženske odzovemo brez spoštovanja. Moški pa se na odnos brez spoštovanja odzove brez ljubeče pozornosti. In smo pri jajcu in kuri. Kdo bo popustil, kdo bo začel …

Ko sem začela zavestno spreminjati najino partnerstvo, je bil prvi korak ta, da sem bila prijazna in bolj spoštljiva, čeprav včasih s stisnjenimi zobmi. “Zakaj se je potrebno zahvaliti za čisto vsako malenkost moškemu, medtem, ko nam on ne izraža hvaležnosti za to, kar počnemo?” je popolnoma merodajno vprašanje številnih žensk. In to je bil dolgo časa kamen spotike v mojem partnerstvu, ker nikakor nisem hotela vzeti te lekcije, da moram vsakič znova prositi za to, da obesi perilo po tem, ko posoda s perilom že 3 dni stoji poleg stojala za perilo in on mirno hodi mimo. Da ne govorim o tem, kako težko je biti potrpežljivo prijazna in spoštljiva po treh dneh opazovanja polne posode perila, ki se nikakor ne obesi samo od sebe. Da ne govorim o nagradi, ki jo moški na koncu opravljenega projekta potrebuje.

Spoštovanje je v osnovi sprejemanje osebe, njenih pogledov na svet, njenega trenutnega počutja, in na splošno življenjske naravnanosti. Spoštovanje pomeni, da vidiš in ceniš njegovo vrednost, brez pričakovanj, brez potrebe po tem, da dokaže svojo ljubezen z dejanji. Da njegov obstoj zadošča. Spoštovanje je sprejemanje napak in pomanjkljivosti. Drage moje, to je izjemno pomemben vidik, spoštovanje je brezpogojno sprejemanje osebe točno take kot je. Brez da poskušaš vsiliti svoje mnenje, brez da brskaš po stvareh od nekoga drugega in brez omalovaževanja nekoga zaradi česarkoli, brez zajedljivosti.

Ni vedno lahko sprejeti partnerja točno takšnega kot je, a to je bistvo ne samo odnosa ampak bistvo življenja. S stalnim razburjanjem dosežemo kaj? Samo to, da se moški umakne.

Zakaj deluje na tak način?

Moški so bitja časti. Delujejo v skladu s svojimi življenjskimi vrednotami. V času spora, ko ženska moškega kritizira in se nad njim pritožuje, moški na zunaj morda deluje popolnoma hladno in njegov obraz je popolnoma hladnokrven. Vendar so raziskovalci medsebojnih odnosov z meritvami srčnega utripa ugotovili, da je moški imel v povprečju kar 99 udarcev na minuto, kar je pomenilo, da je bil v »bojevniški pripravljenosti«. V njegovi notranjosti je imel dve izbiri, da se umakne ali začne boriti. Kot moški se z žensko seveda noče boriti, zato poskuša storiti častno stvar in se umakniti. Na drugi strani pa je pri ženskah prevzela vlogo podivjana ženska, kar je bilo v praksi videti, kot da je ženska popolnoma izgubila kontrolo nad svojimi čustvi. Vendar so meritve srčnega utripa pokazale normalen srčni utrip. Ugotovili so, da moški umik za žensko pomeni zavrnitev in dejstvo, da je moški do nje neljubeč. Na drugi strani so ženske povedale, da so s pogovorom poskušale rešiti spor tako, da so mu nasprotovale, kar so moški občutili kot željo po nadzoru. To stalno kritiziranje pa si moški »prevedejo« kot nespoštovanje.

V praksi je ženska tista, ki bi se morala moškemu opravičiti, takrat, ko znori. Vsaki kritični izjavi, vsaki žalitvi, bi naj sledilo izraženo spoštovanje.

Naj se vrnem na začetek. Moški so bitja projektov, kar pomeni, da mu moraš povedati kakšen je projekt, ki ga mora opraviti in na koncu sledi nagrada za opravljeni projekt. In ker je ljubeča pozornost tisto, kar neguje ženske, je nova veščina v medsebojnih odnosih, ki jo moramo usvojiti ženske način, kako moškemu povedati, kaj naj naredi zate, da ti ob tem čutiš ljubečo pozornost, ki te neguje in nahrani, on pa dobi na koncu opravljenega projekta nagrado in sta oba zadovoljna. Zanimivo, je res?

In to je veščina, ki jo mojstrim dnevno.

Bodi sijajno!

Taja Albolena