Ženska je kot roža.

Ko sem prvič uporabila prispodobo, da je ženska kot roža, se je moj moški smejal, kasneje je dojel, da je prispodoba zelo pomemben ključ za najin odnos.

Vendar je v mojem opazovanju ženske narave prispodoba več kot na mestu. Roža potrebuje pozornost, da bi preživela. Potrebuje nego. Potrebuje svetlobo, vodo, hranila. In ženska potrebuje pozornost moškega, da bi lahko zacvetela.
Ena mojih mentoric na področju partnerstva mi je nekoč razložila; Ženska potrebuje spremljevalca, da bi resnično zacvetela v vsem svojem sijaju.

Dokler je ženska sama, je pogosto kot junakinja na misiji. Vsaj sama se počutim tako, ko sem v moški energiji. Ne glede na to, da je ženska v krilu in visokih petah bo toga, odločna, fokusirana, usmerjena. Ko ima ženska spremljevalca se zmehča, se sprosti in si dopusti, da je ženstvena.
Zakaj? Ker si dovoli, da prebudi svojo Ljubimko, tisti del v njej, ki uživa v pozornosti.

Mnoge ženske so nastrojene proti moškim. Pa ne le proti moškim. Mnoge ženske so prepričane, da ne potrebujejo ničesar in nikogar. Vse zmorejo same. Bila sem ena od njih. Trdno sem bila prepričana, da zmorem vse sama.
In potem sem dojela, da ni nujno tako.
Ujela sem se, kako sem moškim, ki so mi ponudili pomoč rekla; NE. In bila sem ponosna na to. Dokler nisem dojela, kaj s tem delam sama sebi. Nisem bila voljna sprejeti. Pogosto sem od sebe sem odrivala točno tisto, po čemer sem najbolj hrepenela.

Moj naslednji korak je bil v odpiranje, da sem zmogla reči ja, ko bi najraje rekla ne.

Ženska potrebuje pozornost, da bi lahko zaživela svojo ženstvenost. To je potreba ženske. Moj dragi mi je pred nedavnim rekel, da to je moja želja, ko sva imela debato o tem, da moški najprej izpolni potrebe svoje ženske in šele nato želje. Pa sem mu pojasnila, da to ni moja želja, to je moja potreba.
Brez pozornosti ovenim.
Ne glede na vso svojo voljo in sposobnost, da zmorem stvari sama, če nimam moške pozornosti, postanem kot nenamazan tečaj, ki škripa in se zatika. Pozornost je moja hrana v enaki meri kot je za moškega svetloba ženske hrana, potreba.

Moški se tega ne zavedajo in vendar, če mu ženska vzame svetlobo, ker je nanj jezna, mu najprej ne bo jasno, kaj se je zgodilo. Potem bo začel to “nekaj” pogrešati. Naslednji korek je, da bo to “nekaj” poskušal nazaj ustvariti. Sicer se bo posluževal načinov, s katerimi povezuje svetlobo in ki običajno žensko še bolj spravijo v obup (npr. spolnost) in v to, da se odloči, da pa resnično ne bo dala tega kar on hoče, ker je kreten in ne razume. In običajno je naslednji korak ta, da moški svetlobo poišče drugje.

Ženske se pogosto ne zavedajo tega, kaj potrebujejo. Na začetku, ko smo zaljubljeni, ženske sijemo in moški so pozorni. Vendar, če se ne zavedata kaj drug od drugega potrebujeta in si tega ne znata dati, potem se bo naboj, ki ga je ustvarila – zaljubljenost, nekje v 6 mesecih razpustil in odnos bo zvodenel.

Odnos je potrebno negovati. Ženska neguje s svetlobo in toplino, moški s pozornostjo in prisotnostjo. Naučiti se moramo, kako negovati odnos in da bi to lahko naredili, moramo poznati naravo drug drugega. Ko veš, kaj potrebuješ in ko veš, kaj potrebuje tvoj partner, lahko ustvarjaš intimno partnerstvo.
Kajti intimnost je stik, je globoka povezanost, je razumevanje in soustvarjanje.

Rada rečem, da mora ženska postati kraljica, da bi moški lahko postal kralj. Ženske pogosto iščemo princa na belem konju in upamo, da bo s svojo pozornostjo uredil naš svet. Vendar je skrivnost, ki jo mnoge ženske ne poznajo, da moramo pozornost znati pritegniti. In čeprav je rešitev tega zelo jasna, je ne vidimo.

Ženska mora poskrbeti zase in znati uživati, se odpreti.

In ko se odpre in zasije, je pomemben drugi korak, da zna sprejeti. Da bi sprejela, mora pogosto najprej skomunicirati s svojim moškim kaj je tisto, za kar se odpira, čemu želi narediti prostor in tukaj takoj naletimo na prvo težavo v medsebojnih odnosih in to je komunikacija. Kako s svojim moškim skomunicirati to, kar si želimo od njega, da ne bi izpadle zahtevne?

Dolgo časa sem bila mnenja, da sem zahtevna, če povem, kaj potrebujem. In potem sem dojela, da sem vse skupaj čisto pomešala in da nimam razčiščenih pojmov kaj je za moškega zahtevnost.
Vse svoje znanje in predvsem izkušnje, ki jih vse od leta 2010 pridno nabiram sem zbrala v druženje, ki sem ga poimenovala Alkimija partnerstva.
Zakaj? Ker meni nihče ni povedal tega, kar vem danes in ker vem, da je po najinih 21 letih skupaj, od kar vem to kar delim v druženju, zadnjih nekaj let vedno lepše.
Ker ženske smo mojstrice kreiranja in ko vemo kaj in kako, se enostavno razcvetimo.

Trije načini, kako lahko negujeta partnerstvo:

1. Pogovarjajta se. Saj vem, zdaj bodo ženske zavile z očmi, vendar je komunikacija pomembna in brez dvoma je umetnost kako pritegniti partnerja k pogovoru. Razumevanje razlike v naravi je ključno, kajti moški želijo jasnost, konkretnost in prisotnost. In ženske se moramo naučiti, kako komunicirati z moškim, da bo voljan ostati v pogovoru z nami. Aktivno poslušanje je pomemben del pogovora.

2. Načrtujta zmenke. Zmenki so pomembni za negovanje partnerstva in to, da moškemu daš občutek, da je vse naredil sam je umetnost, ki jo ženske obvladamo. Ključ je v tem, da poveš kaj bi rada na tak način, da moški ohrani svoj maneverski prostor in ima občutek, da je izbira v njegovih rokah.

3. Spontanost je izjemno pomembna za partnerstvo. Moški obožujejo presenečenja, še posebej v spalnici. Igrivost in spontanost nas oživlja, dvigne nivo energije in pomaga, da čutimo radost in srečo. Spontano povabilo na sprehod, zmenek v mestu, povabilo na kosilo; drobne pozornosti štejejo. In ne pozabi, pogosto nasmeh čisto zadostuje. Moški radi rečejo, da je nasmeh najlepša krivulja na ženskem telesu.

Bodi Sijajno!

Taja Albolena