Ali ženske res vemo, kaj hočemo?

Ta zapis lahko vzameš kot provokacijo, vendar, čisto resno, ali res vemo kaj hočemo?

Moje delo z ženskami  je rezultat mojega prebujanja same sebe, kajti skozi svoje življenje sem šla skozi tri faze, skozi katere potujemo čisto vse ženske; v prvi fazi sem iskala tistega »pravega« moškega, ki me bo ljubil in mi bo dal vse, kar si sama najbolj želim. Saj poznate mit o princu na belem konju, kajne?
In nato sem se prebudila v drugo fazo, ko sem ugotovila, da ne potrebujem nikogar zunaj sebe, ker si lahko sama sebi dam vse kar potrebujem. In nekaj časa je trajalo, preden sem dojela, da me to ne izpolnjuje in da ne gre za to, da si lahko dam to kar najbolj potrebujem, ne gre za delovanje, gre za to, da si kar si.
V tretji fazi sem dojela, da sem utelešenje ljubezni. In to je to. Nič ne potrebujem od nikogar, niti od sebe. Negovanje sebe ne pomeni, da si moram karkoli dati, gre za prepoznavanje in izkušanje tega kdo jaz sem.

Verjetno poznaš razliko med žensko in moškim, ko pride do težavnega odnosa. Ženska običajno vztraja predolgo, moški običajno odide prehitro.
Ženske običajno vztrajamo predolgo, ker so nam oprali možgane ali nas »udomačili«, kot to poimenujem sama, v mit, da več, ko dajemo in bolj, ko skrbimo za druge, bolj pričakujemo, da bomo ljubljene. Pravzaprav smo ljubljenost spremenile v ustrežljivost. In zato večinoma ženske poskušamo ugajati in biti potrjene, da smo dovolj dobre, to je za nas nagrada. In če smo nepotrjene, nesprejete, to interpretiramo kot kaznovanje. V tem primeru bomo naredile vse, kar je v naši moči, da bi bile sprejete in da bi bile nagrajene. In če razumemo žensko naravo, potem vemo, da je glavna ženska vrednota povezanost, odnos. In za žensko je nagrada povezanost, vzpostavitev stika, skratka dober odnos.
In na drugi strani ne razumemo, da moškemu odnos ne pomeni tega, kar pomeni ženski. Za moškega povezanost ni njegova izvorna vrednota. Glavna moška vrednota je doseganje ciljev, preseganje samega sebe, tekmovanje, osvajanje nagrad, skratka dober lov. In njegova kazen je, če je kratena njegova svoboda. In takrat bo naredil vse, kar je potrebno, da bo dobil potrditev, da je dober. In včasih to pomeni skok čez plot ali nevarna igra s prijatelji, kockanje, kjer lahko vse izgubi ali pa dobi glavni zadetek. To je njegova blaženost.

Čeprav se je v naši družbi veliko spremenilo, vse ženske v sebi še vedno nosimo pravljice o vitezih v sijočih oklepih, ki nas bodo rešili. In čeprav smo pristale na igro 50-50, kjer smo enakovredni in vsak prispeva pol, se ženske vedno znova, ko smo razočarane in prizadete, znajdemo v prepričanju, da življenje ni fer, in v hrepenenju po odnosu v katerem bi bile oboževane, ugledane in ljubljene. Ta želja po ljubezni je zakodirana v našo dnk. In bolj ko se s tem borimo v sebi, bolj nesrečne smo v svojem vsakodnevnem življenju. In ker je za žensko odnos tako pomembna vrednota, se nam pogosto dogaja, da smo obupane in si pogosto tako močno želimo biti v odnosu, da se odločamo za partnerje, ki niso primerni. Ker je enostavno bolje imeti nekoga, tudi če ni »popoln«, kot rade rečemo, kot pa nikogar. In zato se ženske velikokrat zadovoljimo z nekom, za katerega vse prijateljice vedo povedati, da ni najbolj primeren moški zate. In ker ženske tako močno verjamemo v pravljice in v svojega princa, nas pogosto v realnost zbujajo izdaje, izigranost, zapuščenost, ranjenost, in zelo dolgo zanikamo resničnost, ker se bojimo biti ločene in osamljene.

Da bi ženska lahko prepoznala, kje se nahaja v svojem odnosu, mora biti najprej iskrena sama s seboj in biti v stiku s svojo avtentičnostjo. Ko veš kdo si, kaj je tvoja avtentična narava, veš, kaj je tisto, kar ti je najpomembnejše. In v skladu s svojo izvorno naravo izbiraš ljudi v svojem življenju, si v integriteti s tem kdo ti si. In če je tvoja močna življenjska vrednota poštenost, potem tudi partnerja izbiraš v skladu s to vrednoto. In če vidiš, da ti laže že na začetku zveze, potem ne siliš z glavo skozi zid in vse okoli sebe prepričuješ, da ga boš Ti s svojo ljubeznijo spremenila. Oziroma, da se bo spremenil zato, ker je s teboj.
Auč.

Kolikokrat si že ponovila eno in isto napako v svojem življenju zgolj zaradi tega, ker nisi sledila sebi in temu, kar je tvoja resnična narava, kdo ti v resnici si?

Srečujem mnoge ženske, ki se podredijo, poskušajo ustrezati svojemu moškemu in ko se zgodi prehod iz faze odvisnosti v željo po enakopravnosti, se ločujejo in v razbitinah svojih odnosov zatrjujejo, da si tega nikoli več ne bodo dovolile.
In naslednjič pristanejo v isti zgodbi.
Dokler od kogarkoli pričakuješ karkoli, pa naj bo to od drugih ali od sebe, preigravaš iste igre doseganja, dokazovanja, akcije, ko je treba toliko narediti in v prvi fazi poskušamo spreminjati druge in nato v drugi fazi spreminjamo sebe. In vendar nas niti ena niti druga opcija ne izpolni. Motivacijo vedno znova iščemo zunaj sebe; v knjigah, seminarjih, filmih, trenerjih, strokovnjakih.

In vendar edina pot v izpolnjenost vodi navznoter. Pomembno se je soočiti s seboj in odkriti, kdo v resnici sem. Tukaj se začne pot v radost, užitek, ko strastno živiš to, kar ti si. Tukaj resnično začneš živeti svoje življenjsko poslanstvo in v vsem sijaju zasije tvoj notranji diamant. Sama pravim, da takrat resnično ljubiš sebe.

Moje poslanstvo je ljubezen, ki spreminja svet. Pomagam ženskam, ki so razočarane, frustrirane, ujete na prvi in drugi postaji svoje življenjske poti, da stopijo v svoj polni potencial božanske ženske, ki je skrit v njih samih. Pomagam ženskam, da zaživijo svojo ženstvenost, v razumevanju in popolnem sprejemanju same sebe, da zaživijo strastno in izpolnjeno življenje.
Ker vem, da si tega vredna. Ker vem, da si ljubezen, da si svetloba, da si življenje. Ker Te vidim!

Namaste

Taja Albolena

Slika vir: The D Magazine March 2012 Photoshoot Stars Valeria Dmitrienko