Ali vedno znova dokazuješ, da zmoreš več in bolje

Priznam, poletje sem preživela zelo zaposlena. Veliko sem delala, veliko stvari sem podelila in vendar je to, kar vedno znova opažam pri sebi, in kar je novo zame, kako skozi uravnovešanje obveznosti in negovanja sebe, obveznosti pravzaprav niso breme, temveč vir iz katerega dobivam kreativno energijo, življenjsko energijo, ki me polni. Tako moje delo ni vir praznjenja, temveč polnjenja. In točno to je bila moja namera za to leto, da najdem ravnovesje v sebi. Kajti zame osebno je uspeh ravnovesje, da vidim in cenim dragocene trenutke vsakdana, povoham cvet, objamem otroke, ukradem poljub svojemu moškemu in vedno več časa preživljam v Biti. Tudi ko delam.

Močno verjamem v dejstvo, da je ženska varuhinja življenja. In ko gledam trend Superženske, ki zmore vse sama, ženske, ki je popolna mama, popolna žena, popolna poslovna ženska, se sploh ne čudim, kako zlahka v svoji preobremenjenosti pozabimo na stvari, ki so v življenju resnično pomembne.

Številne ženske, s katerimi se pogovarjam, mi povedo, da so bile v svojem življenju kot roboti. Zjutraj so se zbudile, se vključile in zvečer, ko so šle spat, so se izključile. Dokler se jim ni življenje sesulo; težave v partnerstvu, izguba službe, bolezen so stvari, ki so jih prebudile v zavedanje, da je neskončni seznam opravil, ki jo dnevno čakajo, vir stresa. Nikoli nismo dovolj uspešne, kljub temu, da ženske opravimo povprečno 26 opravil na dan. Saj vem, zdaj slišim številne ženske, ki so vzdihnile… samo. Brez dvoma jih opravim več kot 26.

Sodobna ženska je odločena, da bo dokazala da zmore več, da zmore bolje in predvsem, da je lahko dovolj. Dovolj dobra, dovolj lepa, dovolj pametna, dovolj… da je superženska. Sodobna ženska je na vsakem koraku soočena s tem, da je lahko več, da daje več, da zmore več, da dela več. Več kot polovica vseh žensk s katerimi prihajam v stik pravi, da nimajo časa zase. Kljub temu, da se zavedajo, kako jih to, da si ne podarijo časa zase omejuje v življenju. Ne glede na to, da vedo, kako bi jim koristilo in bi se bolje počutile, če bi si podarile čas zase, si ne morejo najti časa zase.
Zakaj? Ženske si danes predstavljajo, da pomeni »vzeti si čas zase« dan zase ali vsaj nekaj ur, kar pa večina sodobnih žensk enostavno ne zmore.

Res je, tudi sama sem mama, žena, poslovna ženska, kuharica in sobarica, perem, likam in občasno sem tudi taksi služba, sploh zdaj, ko gredo otroci ponovno v šolo in bomo spet krmarili med njihovimi obveznostmi, interesnimi dejavnostmi in mojimi. Zato vem, koliko organizacije je potrebno, da si podarim cel dan samo zase.

Pred dnevi sem se pogovarjala s prijateljico in sem ji razlagala, da je brez dvoma umetnost to, da najdem čas zase. Vendar vem kako ključnega pomena je zame, da si podarim čas, tudi če je to 10 minut zjutraj in 10 minut zvečer. Ugotovila sem, da 60 sekund čez dan, ko potrebujem stik s seboj zadošča, da se prenovim in napolnim.

In iz prve roke vem, kakšen izziv številnim ženskam predstavlja multi-tasking, sposobnost ženske, da dela več stvari hkrati. Pravzaprav gre za sposobnost pregleda nad prostorom, zaradi česar opaziš vse stvari, ki jih je treba narediti hkrati, naenkrat, kar je vir izjemnega stresa za mnoge ženske.

Ogromno žensk danes prepoznava, da so tik pred izgorelostjo in da vozijo na »hlape«, kot temu pravim sama. Številne ženske izjemno cenijo hitrost in so ponosne na to, da so preobremenjene, saj to enačijo z uspehom. Realnost je takšna, da svoje posode z gorivom ne polniš takrat, ko voziš na vso moč in s polno hitrostjo. Številne ženske so pozabile, da je potrebno občasno ustaviti na bencinski črpalki in napolniti svojo notranjo posodo ljubezni.

Čeprav drži, da ženske same sebe dnevno silimo v to, da moramo narediti več, k mitu o popolni ženski, ki pritiska na žensko, brez dvoma prispevajo tudi mediji in kozmetična ter modna industrija. Vendar kar 80% žensk v eni od evropskih raziskav priznava, da čutijo pritisk zaradi številnih pozitivnih sporočil o opolnomočenju ženske, ki so jih deležne na svojih FB straneh, v svojih spletnih predalih ali preko medijev.
Zakaj? Ker še ni tam, ker tega še ni dosegla, ker tega še ne živi. ker je trend pozitivnega razmišljanja in tega, da je ženska tista, ki bo rešila svet še ena od stvari, ki smo jo ženske dale na svoj neskončni seznam opravil in zdaj se kaznujemo vsakič, ko ne naredimo tega, kar bi po mnenju nekoga drugega morale narediti. In to sem to poletje opazovala tudi sama. Začutila sem, kako pomembno je, da držim samo sebe, da sem v stiku s seboj in s svojimi potrebami, ker drugače bi me hitro ven iz stika s sabo odpeljala številna priporočila in to kaj bi mogla, ter kako bi mogla delati stvari, ki jih dnevno opazim samo s tem, ko odprem svoj poštni predal.

Verjetno je vse skupaj še bolj pripomoglo k mojemu zavedanju, da ne gre za to, kaj vse delam in kaj vse ni morala narediti zase, temveč gre za to, da znam Biti s tem, kar je. Da enostavno sem tam kjer sem, s tem, kar me obkroža in začutim sebe. Da upočasnim, se sprostim in sem v trenutku. Da uživam v življenju točno tam, kjer se nahajam. Da znam ceniti dragocenost trenutka in na polno užijem lepoto tega, kar me obdaja.

Kako to dosežem?
Brez dvoma je najpomembnejša stvar, da sem prisotna tam kjer sem. Da sem cela tam kjer sem. To pomeni, da ne razmišljam o tem kaj bi morala ali pa kje sem ga usrala. Sem v tem trenutku, tukaj, zdaj. Brez razmišljanja o preteklosti ali prihodnosti. Saj poznaš rek Dalaj Lame: “Samo dva dneva sta v letu, ko ničesar ne moreš narediti. Eden se imenuje Včeraj in drugi Jutri. danes je pravi dan za ljubezen, da verjameš, delaš in predvsem živiš.”

Da si lahko v polnosti v tem trenutku je potrebno upočasniti. Ustaviti na »bencinski črpalki«, o kateri sem govorila zgoraj in opaziti lepoto, ki me obdaja.

Šele ko opaziš lepoto tega, kar te obdaja, lahko zaužiješ to lepoto, dopustiš, da te napolni, te izpolni in obnovi. Da se predaš trenutku in njegovi dragocenosti ter samo si.

Zato, da samo SI je dovolj 60 sekund. 60 sekund popolnega samozavedanja, samosprejemanja, cenjenja sebe in zaupanja vase. Gre za dnevno prakso.

Premik iz delovanja v Bit je nujno potreben za sodobno žensko. Da je polno prisotna tam, kjer je in da deli najboljši del sebe, z ljudmi in s svetom.

Ne moreš deliti tega, česar nimaš, najprej moraš ti Biti ta ženska, ki ti je namenjeno Biti.
Si pripravljena?

Danes je zadnji dan za prijave v DivineFemme Akademijo, kjer ženskam pokažem načine, kako prebuditi svojo ženstvenost, jo utelesiti in v polnosti zaživeti. Če si pripravljena, da se mi pridružiš, poglej kaj vse je vključeno v 12 mesečno druženje tukaj…

Bodi Sijajno!

Taja Albolena