Inteligenca srca

Ena velikih modrosti pravi, da tisto čemur se upiramo vztraja in tisto, kar opazimo izgine.

Edina stvar, ki jo v življenju resnično lahko in jo moramo izmojstriti je naša pozornost; čemu namenjamo svojo pozornost? Resnica je, da smo celostni taki kot smo, da je vse del nas in nič ne rabimo popravljati v sebi, kajti ničesar ni, kar bi bilo polomljeno. In kot sem že mnogokrat delila na svojem blogu ne gre za to, da se česarkoli znebiš, kajti dejstvo je, da bolj ko nekaj zanikaš in skrivaš v sebi, večjo moč ima in bolj se te “drži”. Ključ je v sprejemanju vseh delov in aspektov sebe. Izziv s katerim smo soočeni je v resnici to, da spoznamo; kdo sem jaz? Kajti ko spoznamo in objamemo vse dele sebe, to, kar smo mislili, da nas kontrolira enostavno izgine.

Ko s svetilko zavesti posvetiš v svoje temne, senčne, skrite dele sebe, tema izgine. In ti samo si, malo bolj razsvetljen, malo bolj celosten.

Trajna preobrazba pride, ko sprejmeš, kdo si v resnici, brez potrebe, da bi katerikoli del sebe zanikal ali ga skril. Da stopaš v stik in izražaš več sebe, pa moraš vzljubiti sebe takega kot si.

Zelo se me je dotaknila inteligenca srca, ki je povezana s tistim delom v naši notranjosti, ki mu pravimo avtentični jaz. Ko sem prvič naredila vajo za prepoznavanje svoje notranje tridelnosti ega ali nižjega jaza, avtentičnega jaza in višjega jaza, sem presenečena ugotovila, da je moj avtentični jaz tisti del, ki v sebi nosi sočnost, živost, navdušenje in radost ter da vse to čutim v svojem srcu. Tako se je začela moja pot v polno razumevanje in razkrivanje globin modrosti srca.

Avtentični jaz je del nas vse od začetka našega življenja, kajti rodili smo se močni in polno živi. Vendar smo skozi svoje otroštvo izkusili mnoge izkušnje, ki so bile daleč od ljubečnosti in podpore naše avtentičnosti. Sojenje, kritiziranje in obsojanje okolice je povzročilo, da smo se ločili od te modrosti srca v sebi in oblikovali osebnost, ki se identificira z razumom in pogojevanjem družbe, ki ga sama imenujem udomačevanje.

Strategije, ki smo jih prevzeli v času udomačevanja, so znotraj nas, natančneje v naših mislih, prepričanjih, vzorcih ter posledično tudi v močnih, neprijetnih čustvih. Vsi otroci imajo stik s primarno srčno vibracijo. Vendar skozi odraščanje in socializacijo izgubijo stik s svojim srcem, se ločijo od njega. Lahko bi rekli, da srce prekrijemo s številnimi psihološkimi vsebinami. In ko odrasli ljudje želimo odpreti svoje srce najprej naletimo na vse pogojevanje, in strategije, ki nam onemogočajo, da bi slišali sporočila svojega srca.

Dejstvo je, da so nam nekoč vse strategije, ki smo jih razvili služile, nas česa obvarovale ali pa so nam omogočile zadovoljiti naša hotenja. Vendar so ti miselni vzorci iz našega otroštva danes lahko velika prepreka na poti našega napredka v življenju. To lahko prepoznamo v občutkih praznine, iztrošenosti, naveličanosti, ko enostavno ne zmoremo sprejemati avtentičnih odločitev in si zastavljati realnih ciljev. Počutimo se kot bi bili odrezani od vira, ločeni, kajti to kar lahko prepoznamo je zmanjšan dotok naše življenjske energije in kreativnosti. O sočnosti in entuziazmu pa itak ni ne duha ne sluha.

Ena najpogostejših ovira na naši poti razvoja so tisti vzorci, ki imajo poleg psihične in vedenjske moči tudi energijsko in dostikrat tudi arhetipsko moč. To pomeni, da so tako splošni kot osebni in da so se utrjevali skozi generacije pred nami. Ravno zaradi tega so zelo trdoživi. Štiri takšne »prebivalce« naše duševnosti tako slikovito poimenujemo žrtev, saboter (kritik), ustrežljivka (ki jo imenujemo tudi prostitutka) in otrok.

Gre za notranje vloge oz. psihične mehanizme, ki so naši mogočni zavezniki na poti rasti. Vsi štirje delujejo kot zaviralci razvoja, vendar vsak nosi v sebi tudi mogočno lekcijo in če se zmoremo spogledati z njo in jo sprejeti ter objeti v sebi to postanejo naši najveličastnejši zavezniki. Vsi deli naše notranjosti si želijo naše pozornosti in vse kar je v resnici potrebno je, da si zmoremo te dele sebe ogledati in spoznati, kakšno je sporočilo znotraj utečenih vzorcev.

In tako občutek, da smo nemočni ali celo žrtev neke situacije ali svojih šibkosti, kliče na plano naše samospoštovanje. In bolj ko je to samospoštovanje rojeno iz globin naše biti, manj je podvrženo zahtevam drugih ljudi in okoliščinam.

Saboter pretanjeno razkriva skrite strahove, ki nas obvladujejo. Kliče po prebujanju poguma, da bi se lahko soočili z življenjem, takšnim kot je, brez potrebe, da ga spreminjamo v skladu s tem, kakšno mislimo, da bi moralo biti. Saboter nam razkrije tudi naše notranje samozaupanje. In saboter je izjemno močan v naši psihi, zahteva veliko pozornosti in zgolj z razumskimi razlagami in pristopi mu ne pridemo blizu.

Ustrežljivka je seveda prav posebno poglavje. Čeprav mnogi menijo, da so prostitutke tiste osebe, ki prodajajo svoje spolne usluge za denar gre za enega najbolj izjemnih trikov našega razuma, kajti prostitutka je naš notranji arhetip, ki nas preizkuša, kje smo voljni prodati svoje na novo pridobljene moči in energijo za nekaj, kar si običajno želi naš nižji jaz; novo službo, partnerja, nekaj materialnega, bogastvo ali status. Njena skrita moč leži v je v prebujanju vere vase in v svojo moč. Ko spoznamo, da se nam ni potrebno udinjati in prekomerno prilagajati niti kupovati ljubezni, trgovati za fizično ali psihološko varnost, je prostitutka svojo vlogo opravila. Energija, ki je bila usmerjena v zunanji svet zaradi pridobivanja neke oblike varnosti, se obrne navznoter, da bi poiskala avtentično moč in oporo v sebi.

Otrok je tisti del nas, s katerim se moramo soočiti v sebi, če resnično želimo odrasti. Kajti prevzemanje odgovornosti zase in za svojo ustvarjalnost, sta njegovi skriti lekciji. Prevzeti odgovornost in odrasti pa je za mnoge velik izziv. In potrebno se je soočiti z vsemi aspekti našega notranjega otroka, ki je povezan z ranjenostmi, ki smo jih prejeli v najzgodnejšem obdobju našega življenja. In ker so ti mehanizmi del našega živčnega sistema, jih preigravamo ne glede na svojo starost dokler jih nismo voljni pogledati od blizu, jim nameniti svojo pozornost in jih objeti v sebi, jih vzeti za svoje. V otroku lahko najdemo vir nove ustvarjalnosti, a le, ko se zacelijo rane otroka in potešijo naši primanjkljaji, ki jih iščemo v zunanjem svetu.

Objemi otroka v sebi je druženje, ki je nastalo v želji, da se soočimo in objamemo v sebi vse štiri zaveznike, jih ozavestimo in se pomirimo z njimi. Skozi osem srečanj spoznamo pet arhetipskih razsežnosti otroka in ostale tri preživetvene arhetipe, se z njimi srečamo in jih objamemo v sebi.

Inteligenco srca prebujamo skozi štiri zelo enostavne korake, ki nam v praksi povzročajo nemalo težav in to so; poslušanje, sledenje srcu, odpiranje srca in komuniciranje iz svojega srca. Izziv je v tem, da ko se približamo srcu in želimo navezati stik z njim najprej naletimo na vse strukture, ki smo jih izgradili okoli njega, z vsem, kar smo skrili v senco. Soočenje s svojo senco je nujni korak, če hočemo resnično utelesiti in živeti modrost srca. In tukaj bližnjic žal ni. Če hočemo v srce, pot vodi skozi notranjo temo in to je včasih res strašljivo. Vendar je vredno, in pogosto odkrijemo, da je bil na delu ravno naš saboter, ki je pretanjeno serviral številne strahove, ki so nas držali stran od notranjega zlata.

Opazovanje, motrenje, čuječnost so izjemno pomembna stanja zavesti na poti prebujanja srčne inteligence. Zakaj? Umetnost nevpletanja nam omogoča, da gledamo, zato da bi videli in razumeli širše, kot je videti na prvi pogled. Ljudje smo največkrat reaktivni, kar pomeni, da bolj ali manj avtomatično reagiramo na svoje misli, občutke, želje in potrebe, kot tudi na besede ter dejanja drugih ljudi. Mehanizem »akcija – reakcija« pa je pot v nezadovoljstvo, zapletanje odnosov in krepitev negativnih čustev.

Ko znamo samo Biti, biti priča, samo opazovati, se spontano pojavi ustrezen odziv, ki je sinteza starih izkušenj in novih možnosti. Reakcija je avtomatična, naučena, notranji odziv pa je na drugi strani zavesten, kreativen in najbolj primeren situaciji. Gre za intuitivno akcijo, ki jo zaznamo kot ustrezno in ki izhaja iz celote. Gre za celovit pogled, široko sliko, kjer lahko vidimo vse aspekte povezane v celoto.

In za tovrsten vpogled vase je potrebno razviti veščino notranje kontemplacije in refleksije, vpogleda vase. Ključno je seveda to, da smo resnični s seboj in iskrenost je bistvena.  Sčasoma bomo opazili, da postajamo vse bolj odzivni in manj reaktivni.

Srčni krogi so praksa, ki jo je razvil Tej Steiner in so namenjeni praksi srčne inteligence. V njih enostavno samo si v polju razširjene zavesti, si priča zase in za druge in v tem ojačanem polju srčnosti se dogajajo čudeži vseh vrst. SiStar srčni krogi so srečanja namenjena ženskam, da obnovimo svojo povezavo z notranjo kreativnostjo, živostjo in sočnostjo, da okrepimo stik s svojim avtentičnim jazom in živimo svoj avtentični jaz. Naslednji srčni krog je v petek 4.10.2013. Vabljena.

Bodi Svetloba, ki jo želiš videti v Svetu!
Taja Albolena