Zdaj ni čas za ločevanje in gradnjo zidov…

Ko se na kolektivni ravni začne dogajati kaos, je ena najbolj modrih stvari, ki jih lahko narediš, da ozavestiš, kje se končaš ti in kje se začnejo drugi. Ne, odgovor ni v ščitih in gradnji zidov. Pomembno pa je poznati in ozavestiti svoje osebne meje.

Ženske smo izjemno občutljive, kar se tiče energij. Pa ne le to, na drugi strani smo zelo prilagodljive. To je lahko usodna kombinacija, saj pogosto zato, da bi bile sprejete in bi ustregle, opustimo svoje osebne meje. Sama temu pravim, da odpremo vrata. Tako pogosto postanemo kot kanta za smeti za tuje energije, saj vsemu odpremo vrata in brez razmisleka sprejemamo stvari, ki pravzaprav sploh niso naše.
Težava je v tem, da ko enkrat odpreš vrata nečemu tega ne moraš zanikati ali se od tega ločiti, potrebno je to predelati v sebi. In ker se pogosto počutimo preobremenjene in preplavljene z energijami drugih menimo, da je odgovor v ščitenju in zaščiti pred xyz energijami.

Kaj so torej osebne meje in zakaj so pomembne, še posebej za ženske?

Osebna meja je povezana z jasno izraženo potrebo, ki spoštuje tebe in druge in je odraz tvojih vrednot. Osebna meja je kot nevidna meja v pesku med dvema človekoma, ki ustvarja medsebojno spoštovanje. Meje ne postaviš zaradi nekoga drugega. In meja ni ščit. Meja nima za namen, da osebi na drugi strani sporoča, kako lahko ali ne sme delati s tabo. Osebna meja označuje tvoj osebni prostor. Osebna meja je namenjena tebi, tvojemu občutku varnosti, zaščitenosti in negovanja. Tvoje meje označujejo tvoj osebni prostor in to je tvoj sveti prostor.

Osebna meja označuje prostor tvoje osebne moči. Označuje prostor, v katerem ti upravljaš s svojo energijo. Je prostor, kjer ti nadziraš dogajanje. Da bi resnično ozavestila svoj osebni prostor in svoje meje, moraš vedeti, zakaj meje sploh potrebuješ.

Osebna meja ti omogoči, da si to, kdo ti si, da delaš s svojo energijo, kar ti želiš, izbiraš, kar želiš, brez, da posegaš v prostor nekoga drugega. Rada rečem, da takrat, ko smo prizadete ali užaljene, zelo jasno pokažemo, v kolikšni meri spoštujemo sebe in drugo osebo, v kolikšni meri vrednotimo sebe in cenimo osebo na drugi strani.

Vedno, ko prestopimo svojo mejo in posežemo v osebni prostor nekoga drugega, s svojo energijo preplavljamo prostor druge osebe in pravzaprav izražamo nespoštovanje do te osebe. Na drugi strani pa se pogosto s strani avtoritet počutimo preplavljene in sklepamo kompromise same s seboj, se zmanjšamo, skrčimo, se poskušamo skriti in razprodajamo svoj osebni prostor za voljo nekoga drugega.

Osebne meje so ključnega pomena za medsebojne odnose. Vedno, ko bodisi preplavljamo druge s svojo energijo ali se poskušamo skriti in se zmanjšamo, ustvarjamo medsebojno odvisne odnose. V odnosih, kjer smo odvisni od mnenja druge osebe, čutimo kontrolo ali nadzor druge osebe ali pa se počutimo žrtev odnosa, enostavno ne moremo ustvarjati harmoničnega, še manj pa intimnega odnosa z osebo na drugi strani. Brez jasnega občutka za svoje meje, pogosto končamo v odvisniških odnosih, kjer se počutimo žrtve okoliščin ali ljudi zunaj sebe.

Vedno, ko se čutiš, da si žrtev odnosa, človeka ali okoliščin, ti to sporoča, da si opustila svoje osebne meje. Edini način, da nekdo oskruni tvoje meje je, da mu to dovoliš. Običajno to sporoča, da ti ne spoštuješ svojih osebnih meja. Vedno si ti odgovorna za svoje meje in za to ali neki osebi odpreš vrata in dovoliš, da vstopi v tvoj osebni prostor ali ne.

Tvoje osebne meje in veščina negovanja osebnih meja je zelo intimno povezana s tvojim notranjim arhetipom mame. Ti sporočaš ljudem okoli sebe, kako naj ravnajo s teboj, glede na to, kako ti ravnaš sama s seboj, v sebi. Prevzemanje odgovornosti zase je ključnega pomena in vedno, ko prestopiš svoje notranje meje omogočiš ljudem, da jih prestopijo na enak način v zunanjem svetu.

Ko usvojiš veščino postavljanja meja in držanja svojega prostora, kar je lekcija tvojega arhetipa mame, je na vrsti lekcija izražanja, ki je povezana z notranjim očetom. Pomembno je, da se naučiš komunicirati svoje potrebe in želje, brez sojenja in prelaganja odgovornosti na druge. Ko si voljna, da sprejmeš odgovornost, za to, kako se počutiš, je pomembno, da jasno izraziš kaj potrebuješ ali česar ne želiš.

Arhetip notranjega očeta ti nameni ljubečo pozornost ali pa te ošteva, kaznuje in kritizira. Obstajata dve vrsti komunikacije, verbalna in neverbalna. Ko se ti naučiš, da si nameniš ljubečo pozornost navznoter in jasno izraziš, kaj potrebuješ v zunanjem svetu, brez napora držiš in ohranjaš svoje osebne meje.

V odnosu zunaj tebe, se bo vedno odrazil tvoj notranji odnos in zato je ključnega pomena, da pozdraviš odnos s svojima notranjima staršema; mamo in očetom.

Zato, da prepoznaš, kje želiš postaviti nove meje, je ključnega pomena, da kot starš spoštuješ otrokovo pravico do tega, da se izrazi. Tvoj notranji otrok je povezan s kreativnostjo, radovednostjo, raziskovanjem in izkušanjem sveta in pomembno je, da tvoj starš omogoči tvojemu notranjemu otroku, da se izrazi. Poznati moraš svojo moč in svoje omejitve, da lahko učinkovito postaviš meje. Zato je tako pomembno, da resnično poznaš sebe.

Pogosto zamenjamo osebne meje za ograje, kar sem sama pri sebi prepoznala, ko sem pogledala razliko med občutenjem meje in ščitenjem, ki sem ga uporabljala v preteklosti. Ščiti so kot zidovi, ki jih gradimo med sabo in osebo na drugi strani v želji, da bi se zaščitili pred njo. Zidove postavljamo, ker se želimo skriti za njimi in poskušamo ločiti sebe od drugih ljudi, ker nas je strah posledic, če bi jasno izrazili svoje potrebe in želje, v odnosu s to osebo. Ograje niso meje, saj ustvarjajo zmedo, upor, izolacijo, ločenost in bolečino.

Takrat, ko gradiš zidove, se poskušaš izogniti soočenju in jasni komunikaciji, izmenjavi mnenj. Osebna meja te vedno sooči s tem, kar je prisotno. Vodi te k temu, da prepoznaš izzive, kjer ti je neudobno, saj to jasno kaže na potrebo, da na tem področju ali s to osebo jasno postaviš mejo. To v praksi pomeni, da moraš prepoznati pri sebi kaj potrebuješ in to skomunicirati na drugo stran. Zidovi pa te oddaljijo stran od soočenja, ustvarijo ločenost in na prvo žogo je pogosto videti, kot da smo stvar rešili. Vendar se v praksi vedno izkaže, da nas to, od česar se poskušamo ločiti, zasleduje.

Zato, da lahko jasno postaviš osebno mejo, je potrebno zelo dobro poznati sebe, svoje notranje omejitve in ranjenosti. To je edini način, da resnično ustvariš zdrave odnose, take, ki podpirajo medsebojno dobrobit. Vedno, ko se znajdeš v odnosu, kjer čutiš odvisnost od mnenja osebe, njegovega razpoloženja, to jasno kaže na potrebo po zdravih osebnih mejah. Postavljanje zdravih osebnih meja vodi v osebno srečo, zadovoljstvo, kar dramatično spremeni tudi medsebojne odnose.

In vsak odnos zunaj tebe je pravzaprav preslikava tvojega notranjega odnosa s seboj, zato je zdravljenje ranjenosti tvojega notranjega otroka in starša pri postavljanju osebnih meja ključnega pomena. Več o tem, kako postaviti zdrave meje, si lahko prebereš tukaj…

Veš, kaj je rekel Gandi; Bodi sprememba, ki jo želiš videti v svetu.
Danes bi dodala; Bodi mir, ki ga želiš videti v svetu.

Bodi Sijajno!
Taja Albolena