Moški čuti…

Intimno partnerstvo je nekaj, kar me je popolnoma prevzelo pred 6 leti, ko sem v svojem življenju doživljala čustveno prebujenje in sem dojela, da če ne bom nečesa spremenila, da bom zabredla v globine, ki jih nisem želela izkušati; depresijo, cinizem, kritiziranje, zlobo,… Vse te aspekte zelo dobro poznam, vem pa tudi, da je vedno moja izbira ali jih izberem in uporabim ali pač ne. Intimno partnerstvo temelji na zdravih temeljih, ki ga sestavljajo 4 principi; prevzemanje 100% odgovornosti za svoj del partnerstva, za svojo celovitost, drugi je zavedanje dejstva, da odnos soustvarjata oba, iskrenost je tretji in zaupanje četrti.

Intimnost je tako sposobnost kot izbira, da si povezana, ljubeča in ranljiva, kar od posameznika zahteva čustveno prebujenost. Intimnost ustvarja globoko čustveno povezanost, ki je lepilo, ki drži skupaj partnerstvo in ki ga ne moremo ponarediti. Ali si voljna, da se čustveno odpreš in povežeš ali pa nisi. Tako kot pravijo; ne moreš biti na pol noseča, ali si ali pa nisi.

Ključna stvar v intimnem partnerstvu je povezanost s seboj. Dokler ti ne veš kdo si, kaj želiš in kakšne so tvoje čustvene potrebe bo izjemno težko, pravzaprav nemogoče, da bi te tvoj partner intimno poznal, te razumel in čutil povezanost s teboj. Da si sama svoj original, da si izvirna, pristna, da si to kar si namesto to, kar od tebe pričakujejo drugi je ključnega pomena za intimno partnerstvo.

Brez dvoma drži dejstvo, da je partnerstvo eno najmogočnejših vozil osebne rasti in duhovnega razvoja, kajti dokler nimaš na drugi strani ogledala, ki ti pokaže tvoje rane, tvoje bolečine, tvojo jezo, imaš pogosto v svojem življenju občutek, da ti vse super teče. Partnerstvo te sooči s tem kdo ti si in kaj vse se skriva v tvoji notranjosti; tako zlato kot svinec. In drži tudi dejstvo, da je odnos najcenejša delavnica osebne rasti, ki si jo lahko zamislite, dobite jo brezplačno. In hkrati je najdražja, saj zahteva vire kot so čas, energija, pozornost in ljubezen, ki jih z denarjem ne moreš kupiti.

In tovrstno delavnico imaš lahko čisto vsak dan.

Z mojim dragim sva imela debato na temo ranljivosti in to kar je sledilo, me je tako močno osupnilo, da sem potrebovala kar nekaj časa, da sem prišla do sape.

“Veš, pravijo, da ste ženske tiste, ki znate kramljati. Ampak ti pa ne znaš kramljati. Ti se takoj potopiš v globine in hočeš od mene modrosti in globoke odgovore za katere ne vem od kje naj jih potegnem.” Sledila je dooolga tišina.

V tem vmesnem obdobju sem bila na meji, na robu, v uporu, kajti res je, ne znam kramljati, to sama vidim kot površinskost in ne maram površinskosti, obožujem globine.

In če moškemu daš na voljo dovolj tišine, nadaljuje sam od sebe…

“Veš plitvine so pomembne, brez njih ne moreš v globino. Vedno greš najprej skozi plitvi del, da prideš v globino.” Še vedno sem bila tiho, kajti resnica tega, kar mi je pripovedoval mi je segla globoko.

“In ti ignoriraš plitvino, ti hočeš takoj v globino.” Ja, to sem ugotavljala tudi sama pri sebi. “In to tvoje potapljanje v globine delaš na silo. Pravzaprav to čutim kot posilstvo.”

Tukaj sem začutila panični napad.

“Veš,” je nadaljeval, “tako kot ve ženske potrebujete čas v spolnosti, da se sprostite in se vas moramo počasi dotikati in biti nežni, veš, na enak način moški potrebujemo predigro v pogovoru.”

Panika in tišina.

“To kar moški potrebujemo je kramljanje, lahkotnost, prijaznost … skratka predigra, uvod v bolj globoke in težke pogovore, ki nam jih ženske servirate kar tako iz prve in pričakujete, da bomo polno sodelovali v njih.”

Ostala sem brez teksta. Nisem vedela kaj naj rečem. To kar sem čutila pa je bila potrditev, da je vse, kar je povedal, čista resnica.

Ženske smo v pogovoru in v debatah pogosto nasilne do moških, od njih zahtevamo nivo in globino komunikacije, ki jo pričakujemo od žensk. Ženske pri opisovanju idealnega moškega pravzaprav opisujemo žensko. In sploh se ne zavedamo kakšne bolečine povzročamo moškim na drugi strani.

Ja res je, moški čuti. Zelo čuti. In čuti prisilo, čuti zlorabo, čuti ranjenost. Si voljna to sprejeti… to spremeniti?

Več o intimnem partnerstvu delim v spletnem druženju Alkimija partnerstva, ki ga začnemo 20.4.2015. Več o druženju je na voljo na povezavi tukaj…

Brezplačno predavanje 3 skrivnosti intimnega partnerstva je na voljo na spletni povezavi tukaj…

Bodi Sijajno!

Taja Albolena