Odpiranje novemu…

Odpiranje novemu je predvsem za ženske svojevrsten izziv in pogosto se ujamemo v rutino in nismo pripravljene na spremembo dokler nam ne teče voda v grlo.
Za žensko je odpiranje zelo intimno povezano s penetracijo in pogosto smo v upiranju, da ne govorim o tem, da želimo imeti kontrolo nad dogajanjem, da bi v sebi občutile občutek varnosti. Še vedno namreč varnost iščemo zunaj sebe.

Večina žensk se sploh ne zaveda, kako globoko so rutine zakoreninjene v njenem življenju, dokler ne naleti na steklene stropove na področjih, kjer bi si resnično želele, da bi se stvari spremenile.

Pogosto smo trde glave in se enostavno nočemo premakniti, zato nas pogosto premika življenje. In ob tovrstnih premikih tektonskih plošč v naših življenjih imamo občutek, da se nam vse, kar nam je ljubo seseda na glavo.

Priznam, življenje me je utrdilo, vendar sem še vedno trmoglava in pogosto mnenja, da zmorem sama in to na svoj način. In tako sem mesec dni pred svojim 41 rojstnim dnevom doživela pretres ob premiku tektonske plošče, ki jo imenujem kontinent partnerstva. Streslo me je do kosti in če je kdo mnenja, da so stvari večne, naj ga pomirim, niso. Ne glede na najinih 21 skupnih let sva še vedno enako trmoglava in svojeglava in vsak je mnenja, da ima on prav. Včasih se morava srečati na sredini mosta, tudi dobesedno in tako sva se pogovarjala na žitnem mostu, nad Ljubljanico.

V meni je vzniknila želja po ritualu, s katerim bi pustila za seboj najino preteklost, vse tiste vroče kostanje, ki sva jih prelagala drug drugemu v roke in ki sem jih predvsem sama pogrevala vedno, ko sem v sebi zadela na staro ranjenost.

Ena od najbolj fascinantnih stvari v povezavi z možgani je prepričanje, ki je dolgo veljalo kot dejstvo, da se možgani, ko enkrat dozorijo, ne spreminjajo več. Le zelo mladi možgani naj bi še bili plastični, kot se takšni sposobnosti prilagajanja strokovno reče, kasneje pa naj bi to lastnost izgubili. Vendar so raziskave pokazale, da so tudi starejši možgani bistveno bolj plastični oziroma prilagodljivi, kot so sprva domnevali.

Nevroplastičnost je torej sposobnost možganov, da se z učenjem spreminjajo. To v praksi pomeni, da lahko stare pogojenosti, stare vzorce in ranjenosti v nevronskih mrežah razpustimo in v možganih ustvarimo nove  živčne poti. Nevroplastičnost je namreč vseživljenjska zmožnost možganov, da na podlagi novih izkušenj prerazporejajo živčne poti.

V trenutku navdiha se mi je utrnila zamisel, ki sem jo delila s svojim dragim, ki je v skupni ritual privolil. Tako sva se deževnega jutra odpravila v Iški vintgar, k vodi.
Voda je element, ki odplavlja vse usedline, vse stare stvari in pomaga nam v alkemičnem procesu preobrazbe. Voda nas neguje in prenavlja.

Bila sva sama, kajti takih norcev, ki bi v nalivu šli na sprehod res ni prav veliko.
Tovrstna samota mi kot introvertirani osebi zelo godi, kajti na voljo mi daje prostor, da sem to kar sem.

In v tišini, ki so je obogatile le dežne kapljice na najinem dežniku sva se sprehodila do mesta, kjer sva našla najin čolniček, cvetje in plažo ob vodi. Moj dragi me je opazoval in simbolično zažgal list na katerega sva zapisala vse kar puščava za seboj. Pepel je čolnič ponesel po vodi in začutila sem, kako se je v moji notranjosti ustvarilo polje odprtosti za novo.

Rituali so pomemben del življenja vsakega posameznika, odpirajo vrata med duhovnim in zemeljskim.
Povezujejo, preobražajo, omogočajo nam premike.

In simbolično, neplanirano, me je moj dragi domov peljal po poti, po kateri se še nikoli nisem peljala.
Dan je bil prepoln simbolike, dopuščanja novega, ustvarjanja prostora za novo in popoldan sem preživela v ženski družbi. Praznovala sem Lepoto in še vedno praznujem porajanje nove sebe.

Pred menoj je praznovanje 41 leta, ki sem ga poimenovala 40 odtenkov ženstvenosti in praznovanje 14 leta moje hčerke (kakšna je verjetnost, da se ti zgodi tovrstno na-ključ-je, da se številka le zamenjata?).

Temu bo sledilo praznovanje najine obletnice, ki jo imava na Beltane, keltski praznik pomladi. To je čas cvetenja in je povezan s spočetjem in plodnosti. Mitološko gledano bog in boginja dosežeta puberteto, se zavesta svoje spolne energije in zato je Beltane povezan s poroko, z zavezanostjo in iskanjem partnerja.

Res je, življenje je čarobno, polno je priložnosti, ki jih moramo opaziti in se jim odpreti. Brez tega, da izmojstrimo umetnost odprtosti ne moremo sprejeti novega ali opustiti starega. Ranljivost je ključnega pomena tako za odprtost kot za sproščenost. In le skozi odpiranje življenju se lahko predajamo toku življenja, da nas ponese v globine in širine tega, kar smo izbrali zase.

Življenje te vodi skozi štiri pomembne faze, ki jih moraš usvojiti, če želiš skozi življenje potovati z milostjo in nežnostjo.

Odpiranje je vedno prva faza. potrebno se je odpreti za novo. In ko se odpreš moraš biti voljna, da sprejmeš. Ko sprejmeš, ti je dano, da te priložnost, izkušnja, to kar je izbrano neguje in to negovanje ti omogoči, da se predaš toku življenja, zaupaš in potuješ s tem tokom v neznano.

Štiri zaveznice, ki te vodijo skozi življenje in skozi povezovanje ciklov življenja so Gaea, Amazonka, Hetaira in Sofija. Vsaka je zadolžena za svojo fazo in vsaka ima zate pomembne lekcije, ki jih je potrebno v življenju usvojiti. Ravnovesje štirih pomembnih področij v našem življenju vitalnosti, odnosov, posla in umirjenosti je za sodobno, polno zaposleno žensko nujno potrebno.

Sama sem dnevno soočena s prehajanjem med temi 4 področji, kjer mi močno pomaga razumevanje in vedenje, občutenje in izkušanje tega kdaj se premikam skozi katero od teh štirih zaveznic, kdaj katero zavestno prikličem v ospredje in kako učinkovito poskrbim za svoj nivo energije ter upočasnim takrat, ko bi pobezlala zaradi prenapetega in prenapolnjenega urnika, prepoznam kdaj je čas za užitek in kdaj je v ospredju delo.

Ženstvenost ni zgolj milina, nežnost in mehkoba. Je tudi jasnost in zavezanost sebi.
Je tudi prizemljenost in odločnost, postavljanje meja in predajanje toku življenja.

Se poznaš? Veš kako preklapljati med temi različnimi deli sebe? Veš kdaj se izraziti skozi Hetairo in kdaj skozi Amazonko? Veš, kako upravljati s svojo energijo v sebi na najbolj učinkovit in sebi prijazen način?

Odstiranje tančic Ženske Duše razkriva vse štiri notranje zaveznice in kako živeti uravnovešeno življenje, ki daje zgled tvojim otrokom, da ni treba žrtvovati zdravja in odnosov na račun kariere ali obratno. Te zanima več?

Sledi povezavi tukaj >>>

Bodi Sijajno!
Taja Albolena