Moški se odziva na žensko…

Ena najbolj frustrirajočih stvari za žensko je brez dvoma moški, ki se umakne in s tem ogrozi občutek povezanosti med njima. Povezanost je ena tistih stvari, ki je za žensko preživetvenega pomena. Ko je povezanost ogrožena, smo ženske pripravljene narediti marsikaj in pogosto gremo v ugajanje in želimo moškemu ustreči. (Moj dragi je ob tem komentiral, da je to ženski pogled na stvari, ker moški stvar doživlja čisto drugače.)

Vendar takrat, ko ženska ustreže, čuti praznino v sebi in iz te praznine bo od moškega pričakovala, da bo naredil nekaj, kar jo bo izpolnilo, jo osrečilo. Pričakovanja pogosto vodijo v razočaranja. In razočarana ženska bo moškemu vedno znova dala vedeti, da ji to kar je naredil, ni bilo všeč, da je ni osrečilo.

Moški je ob tem zmeden v sebi. Ženska mu je dala prostor, da on izbere in zdaj ni zadovoljna z njegovo izbiro. Ni mu dala koristih informacij na voljo in zdaj ga obtožuje za nekaj, česar sploh ni vedel.

Moški se v čustvenem oceanu ne znajde preveč dobro.
Moški enostavno potrebuje več časa, da integrira in razume vodno realnost čustev. In razumevanje čustev ni nekaj, kar bi se zgodilo spontano, še posebej na sredi vroče čustvene debate. Moški potrebuje prostor, potrebuje občutek svobode, da prepozna, kaj se je zgodilo, tako znotraj njega, kot tudi v osebi na drugi strani.

Ne gre za to, da je moški nezrel, ker se v čustveni realnosti ne znajde, kar je pogosto očitek ženske, bolj gre za to, da je neizkušen.

Moški je soočen s pričakovanji in pritiski glede čustev, ki so pogosto kontradiktorni in ustvarjajo zmedo. Moški, ki se prebuja v svojo čustveno občutljivost se uči. Začetnik je, dela napake, včasih ogromne, včasih zabavne. Moški potrebuje čustveni zgled, kako živeti in delovati v čustvenem svetu na zdrav način.
Pomembno je, da ženska razume, da je moški na čustvenem nivoju pogosto začetnik s čudovito namero, da se približa in objame svojo žensko.

Moški si želi intimnega partnerstva z žensko. Intimnost je globoka povezanost, globok dušni stik, vendar moški enostavno ne ve, kako to narediti. Ko je soočen s čustvenimi situacijami, se moški pogosto vede kot popolni začetnik. Da bi se moški resnično počutil udobno v svoji koži in sprejel svojo čustveno naravo, to od moškega terja rast.

Ženska ima običajno veliko izkušenj s plovbo po svojem notranjem čustvenem svetu, česar ne bi mogli reči za moške, ki jih družba še vedno ne usmerja v to, da bi izražali to, kar čutijo. Še vedno poslušamo, da veliki fantje ne jokajo, da naj se zbere, zagrize v kislo jabolko in naj bo dedec, pa naredi to kar se pričakuje od njega.

Ženska je družbeno sprejeta kot čustveno in občutljivo bitje.
Ona je dobra opazovalka, poslušalka, prepoznava in izrazi svoja čustva, prepoznava čustvena stanja drugih ljudi, medtem, ko se od moškega pričakuje, da je trden kot skala, da ščiti in ubija, če je potrebno, da bi zavaroval svojo družino. Pričakovanje, da bo nekdo sposoben ubiti na eni strani, da bi zaščitil svoje najdražje se izključuje s tem, da naj bi bil tudi čustveno občutljiv.

Za večino moških mojstrstvo v čustveni domeni pomeni, da čustva zatrejo, jih skrijejo za masko stoicizma, jih potlačijo ali se popolnoma ločijo od tega, kar čutijo. Brez dvoma je potreben čas, da moški odkrije subtilne čustvene tokov v svoji notranjosti in spozna njihovo delovanje, njihov vpliv na njegov lastni jaz in na ljudi, ki ga obdajajo.

Moški mehanizem, kako se sooča z bolečino je umik. Umik v jamo moškemu omogoči integracijo izkušenj, vpogled v dogajanje znotraj njega in razumevanje, kako se bolje odzvati v prihodnosti.

In ko je moški soočen s srdom ženske, se bo pogosto odzval skozi edino, v njegovem otroštvu sprejemljivo čustvo, z jezo. Jeza je eno redkih čustev, ki je moškim dovoljeno, da ga čutijo. Konec koncev moški mora čutiti jezo, če naj ubija. Vendar jeza v odnosu z ljubljeno žensko ustvari številne težave; krivdo, sram, občutke strahu in občutek, da je zguba. Kajti moški se zaveda, da so ljudje ranjeni, kadar izraža jezo.

Ženska je tista, ki je zgled in ki ustvarja prostor, v katerem se moški počuti dovolj varno, da se odpre in je čustven. Moški so mi povedali, da je ena tistih stvari, po kateri hrepenijo bolj kot po čemer koli drugem, čustveno stabilna ženska.

Čustveno stabilna ženska omogoči moškemu, da se spozna s svojimi čustvi in jih razume.

Globina razumevanja, ki jo ima čustveno stabilna ženska v sebi, do svoje notranje čustvene pokrajine, mu daje občutek varnosti, da razkrije in izrazi svoje čustvene globine. Ženska, ki je čustveno stabilna, prinaša to stabilnost v partnerstvo. Prebujeni moški bo prepoznal dragocenost varnega prostora, ki ga ženska ustvarja in bo naredil vse kar je v njegovi moči, za rast, napredek in spuščanje v globine svojega duha s polnim samozaupanjem.
Ko moški ve, da ženska ne bo svojega nezadovoljstva projicirala nanj, temveč se bo s stvarmi, ki se prebujajo v njeni notranji čustveni pokrajini, soočila sama, brez potrebe po iskanju krivca ali reševalca zunaj sebe, se bo lahko sprostil in ji bo priča.

V idealnem svetu naj bi moški sam spoznal svoj notranji čustveni svet in usvojil čustveno mojstrstvo. Vendar je realnost takšna, da vsi potrebujemo vodnike, mentorje, ki pospešujejo proces mojstrenja in pomoč osebe pri plovbi v kaotičnih in misterioznih čustvenih vodah je več kot dobrodošla.

Ženska, ki je negotova glede svojih čustev in bo na moškega, ki se umakne, gledala kot na grožnjo, bo moškega blatila, ga diskreditirala, bo šla v svoje preživetvene mehanizme boja. S tem bo dosegla ravno nasprotno od tega, kar si želi. Ko je moški soočen z agresijo, se odzove z agresijo in nasiljem. Gre v boj ali v beg. Če napadeš moškega, ki poskuša odpreti svoje srce, se bo odzval iz svojih preživetvenih mehanizmov. Ujeta vsak v svoje preživetvene mehanizme, partnerja porušita ravnovesje v odnosu, ki se morda nikoli več ne bo opomogel od destruktivnih teženj

Nežno razumevanje in sočutno sprejemanje moškega, s strani ženske, bo ustvarilo sveti prostor za zdravljenje in poglobitev odnosa.

Ženska sposobnost negovanja je sprejemljiva in omogoča naravno rast. Negovanje je povezano s potrpežljivostjo.
Tako kot seme potrebuje čas in plodno zemljo, toplo sonce, vodo, ter hranila, da zraste v polnosti in zacveti, moški, ki se uči, kako objeti svojo globoko resnico, potrebuje čas, da v polnosti stopi v svoj polni potencial.

Cenjenje moškega, praznovanje moškega, ki želi razkriti, začutiti in zaživeti svojo občutljivo stran, je s strani ženske neprecenljiva. Pomembno je, da prepoznaš kot ženska, koliko poguma je potrebno na moški strani, da se sooči s pričakovanji družbe in programi, ki so mu bili predani skozi generacije pred njim.
Moški, ki se je voljan spoznati svojo dušo in razgaliti svojega duha z ranljivim zaupanje je izjemno pogumen. Izkaži spoštovanje, čaščenje njegovega duha, bodi hvaležna za njegovo senzitivnost v meri, ki jo je sposoben v tem trenutku.

Kajti moški, ki je voljan odpreti svoje srce, je resnično bojevnik srca. In svoboda je kvaliteta, ki je bojevniku srca najpomembnejša. Več o tem, zakaj moški potrebuje svobodo, lahko prebereš v članku tukaj…

Bodi Sijajno!
Taja Albolena

Taja Albolena je strastna raziskovalka ženstvenosti, ki verjame, da srečna ženska sije. Taja srčni ženski, ki se trudi in dokazuje, da zmore vse sama, pokaže, kako s svojo svetlobo spreminja svet in moškega s svojim zadovoljstvom ter radostjo, da je ta Ženska, za katero se je rodila, da je, navdihne, da postane boljši moški. Več najdeš na www.divine.si