Zakaj moški nočejo vprašati za smer?

Zakaj je Mojzes 40 let taval po puščavi?
Verjetno ni hotel vprašati za smer.

Ko sem prebrala to šalo, sem se na glas smejala, kakšno minuto. Kakšna ironija, da je ravno zadnji vikend razkril stvari na to temo. In ni bilo prijetno, to je vse kar lahko rečem. V svojem navdušenju, da s svojim dragim delim to, kar bom v nadaljevanju zapisala, sem začela pogovor na način, za katerega se nisem zavedala, da je nesprejemljiv za mojega moškega.
»Zakaj moški nikoli ne vprašate za pot?«

Pa me je kar ustavil. Naredila sem tri napake; posploševanje, metanje v koš z vsemi drugimi moškimi in neresnica, ker moj dragi večkrat vpraša za smer, kot jaz (tako mi je razložil).

Rezultat? Tihi dnevi in veliko solz, da sem končno v praksi izkusila, dojela in sprejela kako boleče je biti zavestno prisotna, ko si ranjena.

Ne, ni lahko. Pred meseci sem se zavezala temu, da preneham s kastracijo moških in odkar sem odložila svoj meč, je soočenje z napadom z moške strani včasih videti kot čisti samomor. Učim se. In če bi rekla, da obvladam, bi se zlagala. Boli, vendar vztrajam, ker verjamem v to, da je možno ustvariti harmonične medsebojne odnose skozi obojestransko razumevanje.

Pa vendar se mi včasih zdi kot utopija in popolnoma razumem številne ženske s katerimi se srečujem. Seveda je takrat, ko si prizadeta, najlažje udariti nazaj skozi kritiko ali se umakniti vase in počakati da mine. Precej težje je hkrati opazovati, kaj se dogaja v tvoji notranjosti in to deliti z moškim na način, da mu pride do živega, da končno dojame, kaj je naredil in da se opraviči. To je brez dvoma izjemno ranljiva stvar. In ja, priznam, v zadnjem času si dovolim, da sem ranljiva. Zeeelo ranljiva.

Pa vendar za veliko večino moških velja, da nočejo vprašati za smer, ko se izgubijo. Pravzaprav sploh nočejo priznati, da so se izgubili. Vsaj ne takrat, ko je zraven njihova ženska. Nekje sem prebrala, da moški sprašujejo za pot, ko so v avtu sami. Vpričo ženske pa pogosto želijo narediti vtis. In ženske pogosto ne razumejo, kaj se je zgodilo z njenim ljubečim moškim, ki se običajno takrat, ko ženska začne spraševati zakaj se ne ustavi in vpraša za smer, spremeni v Mad Maxa na steroidih.

Ko sem si začela postavljati dve pomembni vprašanji, v povezavi z moškimi, in eno od njiju je; Kaj če ima za to dober razlog?, sem prišla do pomembnih odkritij. Moški možgani so oblikovani na tak način, da je moški izjemen v prostorski predstavi in orientaciji. Pomembno je razumeti, da se moški nikoli ne »izgubi«. Biti izgubljen za moškega predstavlja nemoč, ki je enostavno ni voljan izkusiti. On samo še ni prišel tja, kamor je namenjen in v sebi verjame v svojo sposobnost, da bo prišel točno tja, kamor je namenjen.

Moški so tako obsedeni s tem, da pridejo na cilj ali zadenejo cilj, da so športi, kjer gledajo moškega, ki z žogico zadane cilj, kot so golfisti, tenisači, nogometaši ali košarkarji, eni od najbolje plačanih ljudi na svetu. Enostavno ne rabiš diplome, da bi bil spoštovan. Vse kar potrebuješ je, da si res odličen v ocenjevanju hitrosti, oddaljenosti, kota ali smeri. Prostorska predstava omogoči moškemu, da si predstavlja v svoji glavi, kam se mora obrniti ali kako se vrniti na isto mesto, brez zemljevida v roki. Študije kažejo, da moški možgani merijo hitrost in razdaljo, da bi ocenili, kdaj morajo zamenjati smer. Ogromno moških se orientira na sever brez pripomočkov, tudi v zaprtih prostorih. Konec koncev je v njegovi notranjosti še vedno lovec, ki je moral znati najdi nazaj domov tudi po tem, ko je ure in ure sledil svojemu plenu. Orientacija je za moške še vedno stvar preživetja, zakodirana je v njihove možgane.

Ja, različni smo si, zelo. Kljub temu, da opazujemo isti svet, ga vidimo skozi različne oči. Moški vidi stvari in objekte na prostorski način, kot bi zlagal sestavljanko. Ženska vidi širšo sliko in vidi detajle, vendar je posamezen košček in njegov odnos z naslednjim koščkom bolj pomemben od prostorske pozicije. Zavedanje moškega je usmerjeno na rezultate, doseganje ciljev, status in moč, tekmovanje in učinkovitost. Zavedanje ženske pa je usmerjeno na komunikacijo, sodelovanje, soustvarjanje, ljubezen, povezanost, harmonijo, porazdelitev in odnose. Moški obožujejo predmete. Ženske imamo rade ljudi.

Zato so zemljevidi zakon. V najini vikend odisejadi, ko sem poskušala s svojim moškim deliti, da zdaj razumem, zakaj moški ni voljan ustaviti, da bi vprašal za smer, pa do tja sploh nisem uspela priti, se je zelo lepo pokazalo točno to dejstvo… moški hoče naslov, ker bo naslov vtipkal v svoj GPS in ga bo računalnik pripeljal na cilj. Prijateljica, h kateri smo bili namenjeni, pa mi je opisala pot na tipično ženski način; se pelješ do krožišča, pelješ skozi naravnost, čez dva ležeča policaja in pri znaku za šolo zaviješ na desno. Ženske opazimo okolico in detajle, moške zanima cilj.

Pa naj zdaj podelim to, kar me je tako zelo navdušilo, da sem si to želela podeliti s svojim moškim. To, da moški ni voljan ustaviti in vprašati za smer je zelo uglašeno z njegovim preživetvenim instinktom in ne z njegovo aroganco ali trmo. Prvič, če bi ustavil avto, odprl okno in vprašal za smer, s tem izpostavi sebe in tebe nevarnosti, tovrstna ranljivost pogosto ni vredna tega, da bi nekam prišel prej kot bi si želel. In drugič, vedno, ko moški vpraša za smer neznanca, svoje in tvoje življenje položi v roke nekoga, ki ga ne pozna in mu ne zaupa. Moški, modro, svoje življenje dajejo v roke osebam, ki jim zaupajo, ki so se izkazali, da so vredni zaupanja. Skozi moške oči je bolje, če iščeš lokacijo sam, kot pa da si prepuščen presoji nekoga, ki ga ne poznaš in mu ne zaupaš.

Zakaj ti tega po vsej verjetnosti ni povedal? Moškemu je to popolnoma očitno. In očitnih stvari ni potrebno razlagati, saj so vendar očitne. Vsak moški to ve in nekaj, kar vedo vsi, pač ni treba razlagati. Za moškega je čisti misterij, kako si lahko pozabila tako osnovno pravilo preživetja.

In zdaj še sladkorček za vse ženske (to je bilo tisto, kar sem čisto zares želela podeliti s svojim dragim). Obstaja neznano področje, za katerega moški ne bo vprašal za pot, vendar bo izjemno hvaležen, če mu boš dala navodila, kako potovati skozi pokrajino tvojega telesa. Moški so navdušeni, če je ženska tako samozavestna, da z njim podeli zemljevid, uporabne informacije v povezavi s svojim telesom. Navodila, diagrami, zemljevidi za aktivnosti v spolnosti so pri moških več kot zaželeni.

Da bi mu lahko dala zemljevid, pa moraš svoje telo zelo dobro poznati sama in pripravila sem spletno druženje, ki ti pri tem lahko pomaga. Več si lahko prebereš na povezavi tukaj…

Po mojih opažanjih je ključnega pomena, da se ženske naučimo kako komunicirati s svojimi moškimi in kako mu razložiti, da določene stvari vedo samo oni in da nam ženskam stvari niso tako zelo kristalno jasne.

Če te zanima več, se mi pridruži na enodnevnem druženju, kjer bom s teboj delila način, kako ti lahko moški z enim stavkom pomaga resetirati tvojo ranjenost in se regenerirati. Več o druženju si lahko prebereš tukaj…

Bodi Sijajno!

Taja Albolena