Multipraktik

Čutite nemir, stres? Je stres del vašega telesa? Misli? Čustev? Eno najbolj presenetljivih spoznanj tega leta je zame osebno dejstvo, da negativna čustva ne obstajajo. Gre le za zakrčenost, ki povzroča bolečino, ko nočemo spustiti toka skozi sebe in v tej zakrčenosti se oblikuje napetost, ne le v čustveni sferi, temveč tudi v telesu. Kadarkoli prepoznamo, da smo zagozdeni in da nekaj ne deluje v našem življenju imamo možnost, da se soočimo z zastalimi čustvi v svojem živčnem sistemu. Dokler se ne soočimo s svojimi čustvi in zgodbami, ki jih proizvajajo ter jih projiciramo ven iz sebe v svet, ne moremo spremeniti svojega notranjega omrežja. Dokler se ne soočimo s svojimi notranjimi demoni, ostajamo v svetu žrtve, v svetu plena in lovca.

Tradicionalno so bile iniciacije tiste, ki so ustvarile sveto posodo, v kateri so se iniciati soočali s svojimi čustvi in jih preobrazili zavestno. Sama sem resnično preobrazbo doživela skozi iniciacijo, ki mi jo je nastavilo življenje, kajti če teh prehodov v svojem življenju ne opravimo zavestno, nas iniciira življenje. Dejstvo je, da kadar se poskušamo izogniti prehodom v svojem življenju, kot so puberteta, poroka, menopavza, nas življenje potisne v notranjo krizo, ki nas prisili, da opustimo stare »igrače« na svoji poti in zastarele načine delovanja. Iniciacija vedno predstavlja premik iz znanega v neznano, zato se jim tako močno upiramo.

Blagoslov življenjskih kriz je, da spodbudijo višje možgane, da lahko izkusimo avtentični preboj in preobrazbo v sebi. Do sedmega leta so vaše živčne poti začele asociirati nove izkušnje z nečim, kar se je zgodilo v preteklosti. Tako se prebudi notranja povezava za zapuščenost, izdajo in zasveti se trenutek, ko se je zgodilo nekaj kar ustreza preteklim izkušnjam. Vidimo kar želimo videti; čustva ustvarja naša živčna mreža.  Čustva so kot virusni programi, ki tečejo po notranjem sistemu, gre za programe v naši živčni mreži, ki se vedno znova obudijo, ko neko stvar v zunanjem svetu asociiramo z nekim preteklim dogodkom. Sama temu pravim tokokrogi stresa.

Da bi lahko preobrazili te čustvene viruse v sebi, te vzorce, se je potrebno soočiti s tem, da živimo v svetu lastne kreacije. Dejstvo je, da ste vi sami kreator sanj ali nočne more v kateri živite. Vsi dogodki so nevtralni, mi smo tisti, ki jim pripišemo kvalitete. Šele, ko prepoznate iluzijo, ki so jo ustvarili primitivni možgani, lahko osvobodite to pajkovo mrežo in prebudite kvalitete čistosti, ljubezni, sočutja in jasnosti v sebi. Kar je pomembno je, da se osvobodimo teh čustev v sebi in očistimo notranje asociacije, ki jih imamo, da bi lahko brez sojenja in razsojanja uživali v občutkih, ki so sveža, nova doživljanja trenutka.

Pomembno je, da si dopustimo, da izkusimo čustvo in opustimo zgodbo, ki je povezana z njom. To kar naredi proces prevezave tokokrogov je, da razdre stare živčne povezave, stare tokokroge stresa, stara čustva, skupaj z navadami in obnašanjem, ki ga spremlja. Preusmeri vso energijo, ki je ujeta v stresnih tokokrogih v tokokroge radosti in s tem oslabi stare živčne povezave v primitivnih možganih in očisti vsa čustva, ki so bila ujeta v teh povezavah. To vam omogoči, da ponovno začutite avtentične občutke v sebi. Skozi prakso ustvarimo nove poti v vaših možganih, ki so povezane s sočutjem, mirom, izobiljem. V svoj živčni sistem vnesete energijo višjega jaza.

Ko je naš živčni sistem prežet z novimi kvalitetami skozi novo perspektivo opazujemo pretekle izkušnje in lahko prepoznamo blagoslove tega, kar so nas naučili. Prevezava živčnih tokokrogov je proces v katerem na novo povežemo povezave v primitivnih možganih. Kar je pomembno v nadaljevanju je redna praksa.

Če je tokokrog za užitek in bolečino prisoten in na voljo že od rojstva pa je operativni sistem povezan z radostjo dostopen šele, ko se neokorteks popolnoma vključi v operativni sistem. In to je privilegij, ki si ga moramo zaslužiti. Pravzaprav je to stvar zavestne izbire.

V turbulentnih časih v katerih se nahajamo se zaradi stresa, ki smo mu izpostavljeni vedno znova vklapljajo stresni tokokrogi in zato je življenje za mnoge postalo nevzdržno. In s  stresom je tako, da aktivira hormon kortizol, ki dobesedno ugrabi naše najnovejše možgane, kjer se dogajajo procesi analize in učenja in ko smo v stresu je do tega dela svojih možganov praktično nemogoče dostopati. Zato si s praksami vizualizacije ali afirmacijami ko ste resnično v stresu ne morete pomagati, ker vaši nevronski tokokrogi ne omogočajo dostopa do tega dela možganov. Potrebno je zmanjšati nivo kortizola v telesu kar najlažje naredimo s hormonom oksitocinom, ki se sprošča skozi prakse v katerih uživamo.

Val radosti je ena najpomembnejših dnevnih praks, ki so na mojem dnevnem programu, da aktiviram tokokroge radosti in počnem stvari, ki me osrečujejo. Vsa praksa, ki se skriva za programom Postani Najsrečnejša Ženska na Svetu, ima osnovo v bioloških procesih, ki se dogajajo v naših možganih (v vseh treh možganih telesa, ne le v glavi). In ker sem dojela in spoznala mehanizme, kako postati radosten in to vedno znova ponoviti, sem, kot je slikovito poimenovala moja prijateljica, kot multipraktik. Ob svojih dnevnih opravilih v domu, pišem, oblikujem, sem deklica za vse in naredim ogromno. Včasih sem presenečena sama nad seboj, vendar zdaj poznam skrivnost. Postani najsrečnejša ženska na svetu je umetnost, je dnevna praksa, ki je presenetljivo enostavna. Namesto na stres svojo pozornost usmeriš na radost. Namesto na strah se zavestno usmerjaš na ljubezen. Gre za revolucijo, ki jo ustvarjaš od znotraj navzven. In to sem poimenovala DivineFlow.

In da bi resnično zaživela svoje Darilo, svoj polni potencial moramo svojo pozornost namesto na vprašanje ali si zaslužimo svojo pozornost usmeriti na vprašanje kaj potrebujem, da to dosežem. Zmenek z dušo nas bo ta vikend vodil v stik s svojimi potenciali, talenti, s svojim srčnim hrepenenjem in to utelesiti s strastjo, močjo in milino. Pogledale bomo kako se premakniti in usvojiti novo navado tega, da poskrbimo najprej zase. Da v tem ni nič arogantnega in vzvišenega, kar je pogosta bojazen žensk. Ko poskrbiš zase, si v poziciji, kjer v polnosti živiš svoje Darilo in si to kar si. Čas je, da v polnosti objamemo najsrečnejšo žensko, ki se skriva v nas.

Želim Ti krasen vikend.

Taja Albolena