Pripravljena na ljubezen?

Amsterdam. Mesto raznolikosti. Videti je kot nizozemske Benetke. In ja, nedvomno gre za mesto ljubezni. Ko prideš v rdeči distrikt srečuješ skupine moških. Prav nenavadno je, kako so v skupinah po pet, šest skupaj, kot bi rabili spodbudo drug drugega. Sredi dneva sem se podala na ogled kanalov in znamenitosti in po meditaciji v svetišču Kuan Yin samo zavila okoli vogala in se znašla pred izložbo z žensko “lutko”,  ki je bila živa. Številne izložbe so bile prazne, tiste, ki so v teh zgodnjih popoldanskih urah, ko sem se znašla na znemeniti ulici, imele svoje najemnice, pa so bile videti prav nenavadne. Vsaj za moje žensko oko. Rdeče zavese in barski stolčki so ponoči nedvomno videti privlačni, sredi belega dne pa delujejo .. saj veste tako kičasto.

Nisem bila zgrožena, nisem čutila bolečine, zgolj neko nenavadno otopelost. Ko sem hodila po ulici sem se zavedla, da je dejstvo izjava moškega, ki nam je le dan prej pripovedoval o tem, da živimo v dobi, ko je za moškega najmanjši problem priti do seksa in to kar nekako pričakuje od ženske. Številne ženske se pritožujejo nad občutkom izkoriščenosti in tem, da moški enostavno pričakujejo spolnost brez obveznosti. In celotni skupini 60 žensk je dal jasno vedeti, da ne moremo pričakovati od moških, da bi stvari spremenili, z njegovimi besedami moramo ženske enostavno postati bolj modre. In ko sem opazovala ženske v izložbah sem dojela, da resnično ženske nimamo pojma o tem, kako pomembne smo za ta planet. Ulica v Amsterdamu se mi je zdela kot simbol tega, kako smo se prodale. In kako poceni se prodajamo. Vsak dan. In tiste, ki so mnenja, da jim gre nedvomno boljše kot ženskam v izložbah, naj razmislijo še enkrat. Kajti ženske se prodajamo za ljubezen in pozornost, dnevno. Doma, v službi, pri partnerjih, prijateljicah. Tiste v izložbah Amsterdama so iskrene v eni stvari … za svoje usluge zaračunavajo z denarjem. Me pa pogosto pričakujemo plačilo v ljubezni.

In ob vsem tem je najbolj nenavadno to, kako malo žensk je resnično pripravljenih sprejeti ljubezen. Vse hrepenimo po njej, to drži. Ampak ko ljubezen resnično potrka na naša vrata, je pogosto sploh ne opazimo. Sploh ji nismo voljne odpreti vrat. Pogosto smo preutrujene, preveč izčrpane, site vsega. In potem poslušam zgodbe o tem, kako so ženske site tega in kako bodo naredile konec temu in kako so resnično pripravljene poskrbeti zase in sebe dati na prvo mesto. In ko pridejo nazaj domov, se še kako hitro vrnejo v stare, ustaljene tirnice.

Samo volja ne zadošča. Ko se odločiš za spremembo, je ključno to, da je ta izbira, da sebe postaviš na prvo mesto in neguješ sama sebe nekaj, kar mora biti tvoja dnevna praksa.

Ko govorim z izčrpanimi in nezadovoljnimi ženskami, vse po vrsti želijo od mene recept, kako na hitro odpraviti te boleče simptome, odpraviti bolečino in biti srečna. In mnoge niso pripravljene slišati, da gre za proces in ne za enkratno zdravilo, ki ga poješ in odpravi bolečino. V svoji pet letni praksi sem dojela, da je ključ v tem, da se nehaš ščititi pred in varovati pred in bežati pred, ker ti to, pred čemer bežiš vedno sledi. Izziv čisto vsake ženske je v tem, da preneha z iskanjem varnosti v zunanjem svetu. Iz zelo preprostega razloga, ker je zunaj sebe ne bo našla. Varnost lahko vznikne zgolj in samo iz notranjosti.

Številne ženske se v prisotnosti “predatorske” energije odzovejo tako, da zbežijo iz telesa, da dobesedno zapustijo svoje telo in se potem čudijo zakaj se počutijo tako izčrpano in prazno. Ko te ni v telesu, lahko v ta prostor poseže katerakoli energija. In ko si Doma, ko si v telesu in ostajaš v telesu kljub neprijetnim izkušnjam, v tvoj energijski prostor ne more vstopiti nobena druga energija, ker si ti Doma. V svojem delu s številnimi orodji sem spoznala, da te nič ne more zaščititi pred negativno energijo, kajti nič ne prihaja od zunaj, vse je zgolj in samo refleksija, odslikava tvoje notranjosti. In zato je za občutek zaščitenosti in varnosti ključno to, kakšen je tvoj notranji odnos do sebe.

Najbolj pomembna stvar za žensko je, da je Doma, da je v svoji maternici in da iz svojega notranjega Doma ustvari sveti prostor, ki predstavlja njeno zaščito. Ko si ti sigurna vase, ljubiš sebe, neguješ sebe, je to izkušnja, ki jo doživljaš zunaj sebe čisto vsak dan.

Vikend v Amsterdamu mi je dal izjemno darilo. Ubesedilo se je vse kar sem vedela in počela sama, vendar tega nisem prepoznala, tega nisem znala ubesediti za druge. In zdaj vem kako deliti svojo strast ustvarjanja svetega prostora tako da ženske, ki so rpipravljene poskrbeti zase resnično lahko negujejo sebe in cenijo sebe in svojo vrednost delijo z občutkom popolne varnosti in zaščitenosti, ki prihaja od znotraj.

Vikend solsticija bo resnično poseben. Kajti to je čas, ko Isis uči ženske o tem, kako uskladiti svojo kariero in družinsko življenje, kako uravnovesiti svoj vsakdan in negovati sebe.

Si pripravljena na ljubezen?

Taja Albolena