Stvar navade … in zakaj so izumrli Dinozavri!?

Ko sem se danes sprehajala po Miklošičevi cesti v Ljubljani sem srečevala divje porisane obraze mladostnikov. Kasneje sem izvedela, da so takoimenovane “fazane”, dijake prvih letnikov srednjih šol, njihovi vrstniki divje porisali proti njihovi volji, nekatere do nerazpoznavnosti. Srečevala sem žalostne in zamorjene mlade punce, za katerimi so fantje prostaško vpili,  “Pička kaj bi rada,…” Seveda mi nič ni bilo jasno, dokler nisva s prijateljico sedeli na kavi in se pogovarjali, ko se je skupina mimoidočih fantov in deklet spravila na njeno hči, ki je seveda že imela porisane tatooje po svojem obrazu in so ji na silo hoteli dorisati še nove. Zakaj že? Na ulici te nadlegujejo, ker si pravkar prišel na novo “delovno mesto”, čemur se ne moreš izogniti?

Si predstavljate, da bi pravkar prišli v svojo novo “službo” in bi vas sodelavci pričakali z jajci, z moko in alkoholnimi flomastri, da vas zaznamujejo in vam dajo vedeti, da so v “službi” bolj pomembni kot vi, ker ste “sveža kri”!? Haaaaaloooo.

In potem odgovor mladih … stvar navade, saj so tudi nam naredili isto. Ali kot sem brala komentar nekoga iz spletnega omrežja: “jočete… to je 1 dan v življenju ko ga pač dajo skozi pa je mir.”
?????????? WTF Kruto izživljanje mladine ali stvar navade?

In to je mladina na kateri naj bi stal svet? Veste, po naravi sem optimist, resnično verjamem, da nam bo uspelo, no verjela sem do danes. Danes me je krutost mladih še enkrat spomnila na to, kam gre ta svet. In ko sem jih poslušala, ko sem hodila po Miklošičevi za njimi, sem zgroženo ugotavljala, da je vse kar je pomembno v njihovih življenjih imidž, zunanji videz, kajti najpomembnejša stvar je to, da si kul.
Zunanji videz in potrditev v zunanjem svetu sta najpomembnejši stvari dandanes. In zato mnogi tiho prenašajo tovrstne “iniciacije”, ki to niso, kajti če malce bolje pogledate kaj iniciacije so, tam ne najdete nasilja, poniževanja ali pritiska, ki ustvarja občutek nemoči. Iniciacije so stvar opolnomočenja, ko stopiš v stik s svojo izvorno močjo in ne ustvarjanje nemoči, šibkosti in manjvrednosti, kar se dogaja na naših srednjih šolah in ulicah.

In s prijateljico sva ugotavljali, da sva kot dva dinozavra, redka vrsta, ki izginja, razen če, kot so se izražazili v znanstvenih krogih (Če bi dinozavri imeli Naso, bi še danes obstajali.) ne iznajdemo svoje dinozavrske Nase.  Ona poročena 25 let z možem s katerim se imata vedno bolje in jaz lahko s svojimi 20 leti temu samo potrdim. Obe ceniva svobodo in samostojnost, izražava ljubezen in prijaznost in si prizadevava za to, da bi ohranile naravno čudenje, čudežnost in izvornost svojih otrok. V svetu v katerem živimo precej izzivov polna naloga.

V svetu v katerem živimo je osredotočenost na akcijo, na delo, na delovanje, kaj je treba narediti, da bomo rešili probleme, ki smo jim priča, ključna naloga. Gre za moški princip fokusa, linearnosti, ki ga srečujemo povsod. Vendar sama vidim, da tega “dreka” v katerem smo se našli, lahko temu rečete tudi recesija ali izguba vrednot, poneumljanje družbe, … ne moremo rešiti skozi delovanje. Ne moremo postaviti še več meja, še več pravil, še več obsodb.

Ključ je v ženskem principu biti; Kdo SI? Poiskati je potrebno nove načine Biti. Delovanje so nam vsilili skozi udomačevanje in to precej uspešno. Da bi se lahko vrnili nazaj k svojim koreninam, k svoji izvorni Biti, moramo delovanje prevesti v Bit, v bivanje, ko si to, kar potem pritegneš k sebi. Gre za zavest Biti, ki jo je potrebno vključiti v svoje življenje. kajti brez stanja zavestne biti, življenje izgubi svoje ravnovesje, kar sem danes opazovala na ulici. Nobenega spoštovanja, dostojanstvenosti, svetosti … podivjanost, agresija in maščevalnost so mnoge zaslepile in so se znesli nad mlajšimi in šibkejšimi od sebe, preprosto ker so se lahko, ker so tako izbrali. Ko so eno od starejših deklet vprašali zakaj to počnejo, je mirno odgovorila: “Ne vem. Tudi meni so naredili isto.”

Sama vedno znova pravim, da so mladi le odsev vzgoje in svojih staršev, kar jim sicer ni všeč in se upirajo temu, hočejo biti sami svoji in bolj ko se upirajo podobnosti, bolj so podobni svojim staršem. In če hočemo spremeniti svet, je veliko na nas … starših.

Moja dijakinja je danes v prvi letnik vstopila s sončnico v roki. Srednješolci so jih sprejeli in nihče jih ni napadal, jim risal po obrazih ali jih obmetaval z jajci in moko. Žal številni niso imeli te sreče. In verjamem, da je danes veliko takih, ki jih je izkušnja strla in ki ne razumejo s čim so si jo prislužili. Stvar navade … Ja, seveda, še eden v vrsti izgovorov, kako ni moč spremeniti ustaljenih stvari, kar ni res. Vse se da, če se izbere. In izbira je vedno v naših rokah. Kaj izbirate danes?

Prisotnost, pozornost, biti priča so duhovne prakse budnosti, prebujenega stanja zavesti. Omogočajo nam, da zavesto sodelujemo s tokom življenja. Navznoter smo pozorni na izvorne principe življenja, nenapisane zakone univerzuma in navzven odsevamo te principe skozi naše vedenje, našo držo in način kako živimo.

Bodi sijajno!
Taja Albolena